Рим. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е арестуван в Италия

...
Рим. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е арестуван в Италия
Коментари Харесай

Politico: Арестуваха бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в Италия

Рим. Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон е задържан в Италия по искане на испанския съд, оповестява европейската редакция на Politico , като се базира на изказване от юриста на арестувания.

Италианската полиция арестува каталунския сепаратистки водач, когато той дойде в Сардиния в четвъртък, с цел да взе участие в културно събитие и да се срещне с водачите на придвижването за самостоятелност на Сардиния. Той остава задържан на летището в Алгеро.

Пучдемон за пръв път избяга от Испания през 2017 година, с цел да отиде в самоизгнание в Белгия след несполучлив опит за оповестяване на самостоятелност, който испанските съдилища оповестиха за противоконституционен. Оттогава белгийските съдилища блокираха екстрадицията на него и други някогашни каталунски водачи по обвинявания, с които те се сблъскват в Испания поради присъединяване си в събитията към плебисцита за сецесия от испанското кралство и учредяване на каталунска република.

Преди това той също беше задържан в Германия през 2018 година, само че не бе екстрадиран в Испания, откакто немският съд реши, че испанските обвинявания са прекомерно тежки.

Този път в Италия Пучдемон беше задържан по нова европейска заповед за арест, издадена от Върховния съд на Испания през октомври 2019 година, която по-късно бе спряна от белгийски арбитър през януари 2020 година

Пучдемон, който в този момент е евродепутат, беше лишен от имунитет през март. Той се обърна към Съда на Европейски Съюз в опит да спре отнемането на имунитета си, само че настояването му беше отхвърлено през юли, оставяйки го уязвим за гонене и възможна екстрадиция в Испания.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР