Рига. Проблемите между Изтока и Запада трябва да бъдат разрешени

...
Рига. Проблемите между Изтока и Запада трябва да бъдат разрешени
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Рига. Проблемите сред Изтока и Запада би трябвало да бъдат позволени посредством разговор, „ нова студена война “ е срещу ползите на Унгария, сподели външният министър на страната Петер Сиярто, представен от електронното издание Hungary Today .

Сиярто съобщи, че неналичието на разговор и спор постоянно водят до „ рискови обстановки за Централна Европа “. Унгария постоянно е подкрепяла отварянето на нови канали за връзка сред Изтока и Запада в Европейския съюз и НАТО, сподели той.

„ Русия би трябвало да се преглежда като действителност в района. Важно е всички да осъзнаят, че Европа, изключително Централна Европа, би трябвало да си сътрудничи с Москва по избрани въпроси “, сподели той, като даде за образец доставките на сила. Липсата на съдействие в бранша би довела до „ сериозна обстановка “.

По отношение на страните, които „ виждат Русия като опасност по исторически или географски аргументи “, Сиярто означи, че Унгария е съдействала за отбраната на въздушното пространство на балтийските страни в две задачи на НАТО и ще направи това още веднъж през идната година. Унгария вижда тези страни като съдружници.

Сиярто приканва за „ рационален, оправдателен “ разговор Изток-Запад
„ Разумният и оправдателен “ разговор сред Изтока и Запада е „ постоянно най-хубавият за нас, унгарците и централноевропейците “, съобщи Сиярто във видеообръщение, оповестено в сряда.

Във видеото му, записано по време на среща на външните министри на НАТО в Латвия, Сиярто сподели:

„ Унгария няма никакъв интерес от нова Студена война или от възникване на психотично положение, напомнящо на Студена война “.

Външният министър добави, че сходно състояние би „ уязвило съществено нашите ползи за национална сигурност “.

Унгария, добави той, поддържа всички начинания на НАТО и Европейския съюз, ориентирани към основаване на по-нататъшни информационни канали „ сред Изтока и Запада, сред Русия и НАТО и сред Русия и Европейски Съюз “, сподели министърът.

„ Имаме интерес да позволяваме проблемите посредством разговор, по дипломатически канали “, добави Сиярто.
***
Брюксел. Марош Шефчович съобщи, че Европейски Съюз желае да подписа съглашение с Обединеното кралство в петък, с цел да поддържа свободния поток на медикаменти към Северна Ирландия, само че е подготвен на едностранни дейности, с цел да подсигурява, че това ще се случи, написа европейската редакция на Politico .

Шефчович, еврокомисарят, водещ договарянията с Обединеното кралство по отношение на комерсиалния протокол за Северна Ирландия, сподели пред депутатите в Белфаст в сряда, че споделя възприятието им за безпокойствие, че стотици английски медицински артикули скоро може да спрат да се популяризират в Северна Ирландия, тъй като не дават отговор на регулаторните условия на Европейски Съюз.

Той сподели, че се надява да реализира взаимно съглашение, което да реши казуса по време на среща в петък с водещия договарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост.

Протоколът, контрактуван като част от Споразумението за отдръпване от 2019 година, резервира Северна Ирландия в границите на единния пазар на артикули на Европейски Съюз — и към момента предстои на европейските стандарти за медикаменти. Докато доста английски артикули, подлежащи на нови инспекции в пристанищата на Северна Ирландия, могат да се доставят от Република Ирландия или другаде в Европейски Съюз, това не е по този начин за медикаментите, доста от които се купуват на едро и се популяризират посредством Националната здравна работа на Обединеното кралство.

Обединеното кралство и Европейски Съюз се споразумяха за едногодишно освобождение от използване на стандартите на Европейски Съюз за медикаменти, доставяни от Англия до Северна Ирландия, гратисен интервал, който изтича на 1 януари.

Позовавайки се на недопустимо високите регулаторни разноски, английските производители на генерични медикаменти към този момент уведомиха Министерството на здравеопазването на Северна Ирландия, че ще спрат да доставят повече от 2000 продуктови линии до тази дата, в случай че правната невъзможност не бъде прекратена.

Шефчович, който приказва пред Народното събрание на Северна Ирландия посредством видеовръзка от Брюксел, сподели на депутатите, че решаването на казуса с доставките на медикаменти е бил преди всичко в дневния му ред на договарянията през последните четири седмици, добавяйки, че неговата страна е внесла оферти до Обединеното кралство, обещавайки да одобри ново законодателство на Европейски Съюз като част от по-широки решения в края на юни и средата на октомври.

По време на сесията Шефчович сподели, че Европейската комисия е подготвена да продължи със законодателството, изменящо разпоредбите на Европейски Съюз, свързани с веригата за доставки на Северна Ирландия за английски медикаменти.

„ Знам, че времето изтича и ще упорствам още веднъж този петък в полемиката с лорд Фрост, с цел да разреша този въпрос. В същото време също би трябвало да бъда доста, доста явен, че сме подготвени да се движим сами, в случай че това не е допустимо да прокараме на този стадий взаимния метод “, сподели Шефчович.
***
Лондон. Четвъртата доза от препаратите против Covid-19 е все по-близо за британците, откакто държавното управление в Лондон незабавно подписа договорка за закупуване на спомагателни 100 милиона дози, които ще бъдат сложени за отбрана против разновидностите на ковид, написа The Times .

Саджид Джавид, министър на опазването на здравето, се съгласи да закупи задоволително спомагателни дози, с цел да повтори цялата стратегия за имунизация досега и даде обещание, че Националната здравна система ще продължи да е отдадена на имунизациите.

Сделката, която евентуално ще коства повече от 2 милиарда английски лири, беше ускорена в отговор на опасенията, че разновидността на Омикрон може да заобикаля актуалните ваксини и включва клаузи, даващи достъп до такива, които са модифицирани, с цел да се употребяват против бъдещите разновидности.

Изданието отбелязва, че държавното управление на Обединеното кралство разчита на „ бустерна стратегия на стероиди “, с цел да отбрани популацията.

Обединеното кралство към този момент е разкрило минимум 32 случая на разновидността Омикрон, макар въвеждането на бърза възбрана за пътешестване от доста южноафрикански страни, откакто разновидността беше обявен за първи път в Южна Африка и Ботсвана. Въпреки че няма твърди доказателства, че разновидността ще заобиколи актуалните ваксини, учените показаха опасения, че има капацитет да го направи поради броя на разновидностите в частта от вируса, към която са ориентирани имунизациите.

На всички възрастни в Англия ще бъде препоръчана бустер доза до края на януари, като държавното управление разполага с задоволително ресурси за това. Това допуска, че новите дози, които се набират, ще бъдат за спомагателни бустери или четвърти ваксини и за цялостно покриване на тези на възраст под 18 години.
***
Брюксел. Референциите за пола скоро ще изчезнат от белгийските документи за идентичност, оповестява Le Figaro . Както предава изданието, министрите на правораздаването и вътрешните работи са подготвили законопроект, целящ да отстрани споменаването на „ двоични категории като мъже и дами “, които в Белгия са приети за „ противоконституционни “. Джесика Соорс, представител на държавния секретар по въпросите на равенството сред половете, равните благоприятни условия и многообразието, увери, че държавното управление се ангажира бързо да трансформира тази визия в действителност.

Както напомня вестникът, през 2019 година Конституционният съд на Белгия откри голословно „ рестриктивни “ и затова „ дискриминационни “ разпореждания на закона за транссексуалните хора, които не позволяваха на „ небинарните “ хора да записват пола си в документите.

Първоначално белгийското държавно управление предложи „ всеки, който не признава избора сред мъж и жена “, да уточни пол „ X “ в колоната. В последна сметка обаче белгийската изпълнителна власт реши изцяло да изключи споменаването на пола от персоналните карти, отбелязва вестникът. Органите на вътрешните работи към момента би трябвало да обмислят механически аспекти, в това число въздействието на тази възбрана върху пътуванията на белгийски жители и издаването на нови персонални карти.

В бъдеще държавното управление обмисля въпроса за вписване на пола по „ инклузивен “ метод. Това може да стане благодарение на категорията „ трети “ или „ небинарен “ пол или по някакъв различен метод, прецизират белгийските медии. Властите дават обещание да проведат огромно публично разискване на тази тематика в Народното събрание с присъединяване на специалисти.

Както напомня вестникът, от 1 януари 2018 година транссексуалните хора в Белгия могат публично да трансформират пола и името си в документи, без да е належащо да дават отговор на избрани медицински условия. „ За да измененията гражданския си пол, задоволително е транссексуалният човек да бъде надълбоко уверен, че неговият пол при раждане не подхожда на дълбоките му усеща, неговия пол “, прецизира белгийската федерална социална работа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР