Рига. Ако е необходимо, над 40 хиляди войници могат да

...
Рига. Ако е необходимо, над 40 хиляди войници могат да
Коментари Харесай

Delfi : НАТО има готовност да прехвърли над 40 хиляди войници в Латвия

Рига. Ако е належащо, над 40 хиляди бойци могат да бъдат изпратени в Латвия за малко време, удостовери генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с президента на страната Егилс Левитс, написа латвийското издание Delfi .

Говорейки за това дали Северноатлантическият алианс е подготвен да прегледа опцията за увеличение на наличието си в Латвия, поради събитията от последните седмици и възходящото напрежение по външната граница на Европейския съюз, Столтенберг акцентира, че НАТО доста e нараснало наличието си напоследък поради агресивното отношение на Русия към Украйна и противозаконното анексиране на Крим през 2014 година, както и по-нататъшни провокации от страна на Русия, ориентирани към дестабилизиране на обстановката в Източна Украйна и поддръжка на сепаратистите в района на Донбас.

„ Ние непрестанно преследваме най-голямото уголемение на цялостната отбранителна система след Студената война. Бойни групи са ситуирани в балтийските страни и Полша. Засилихме наличието си както в морето, по този начин и във въздуха. Ние също по този начин работим в тясно съдействие със съдружниците в региона на образованието, което има за цел да предотврати всевъзможни закани за съдружниците, изключително на източния фланг на Алианса - в Балтийския район “, съобщи генералният секретар на НАТО.

Той също по този начин акцентира, че с цел да се предотврати всяка допустима борба, непрестанно се проучва нуждата от активиране и смяна на наличието. Столтенберг означи, че НАТО ще обезпечи наличието на съюзнически войски в Балтийския район, с цел да предотврати по-нататъшно утежняване на обстановката на границата на Латвия, Литва и Полша.

Генералният секретар на НАТО сподели, че ще бъдат изпратени експерти както в Литва, по този начин и в други страни, с цел да се оправят със обстановката по външните граници на Европейски Съюз и с мигрантите. Той също по този начин напомни, че дружно с ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен той посети освен Латвия, само че и Литва, с цел да покаже, че и НАТО, и Европейска комисия са обединени в битката против хибридна офанзива, ръководена от Беларус против страните от Северноатлантическия алианс.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР