Риболовен клуб "Балканка" София алармира за неминуема екологична катастрофа, която

...
Риболовен клуб "Балканка" София алармира за неминуема екологична катастрофа, която
Коментари Харесай

Екокатастрофа грози Кюстендилско

Риболовен клуб "Балканка " София сигнализира за неизбежна екологична злополука, която следва в региона на община Кюстендил и за необратимите последствия върху природата и хората на територията на общината, както и в прилежащите Земен, Трекляно и Босилеград в Сърбия поради нездравословни утайки от мина в западната ни съседка. Най-пагубно се чака да е въздействието тъкмо в Кюстендилската долина, където ще провокира немислим отрицателен резултат с струпване върху природата, здравето на хората и развиването на земеделието, оповестиха от риболовния клуб.
Преди две седмици българската общественост в Босилеград, Българска телеграфна агенция и консулът ни в Ниш проведоха среща в Сърбия. На нея те срещнаха държавните органи и обществото с потресаващата история на резултатите върху хората и природата от пусната в употреба в региона на Босилеград оловно-цинкова мина без хвостохранилище.
Първите проблеми са от 2016 година, когато е пуснат в употреба Водноелектрическа централа Пчелина, източващ дънните утайки, отсрочени през социализма и причиняващ отравяне на река Струма под язовир Пчелина до село Лобош. Тази злополука бе документирана от Националния природонаучен музей на Българска академия на науките, само че институциите бездействат. Реката под язовира тече синьо-бяла, изцяло отровена.
Всички отпадни води се изхвърлят непречистени в река Караманичка - приток на река Драговищица, а оттова в Струма при Кюстендил. В Караманичка река тече бяла каша и цялото корито е побеляло от отложенията.
Сръбското министерство на околната среда е разрешило мината без Оценка на въздействието върху околната среда и въздействието й не е оценено в трансграничен подтекст. Също по този начин са позволени и три нови Водноелектрическа централа, които дружно със съществуващите три централи на реката напълно унищожават опцията даже за минимално естествено самопречистване на водата.
Явно обаче тези въздействия не са задоволителни, тъй като и откъм България, и откъм Сърбия са дадени площи за изследване за нови мини. Ако някой не знае какво предизвикват у нас сходни действия по рандеман на железни потребни изкопаеми, риболовците са подготвени да заведат всеки в региона на река Тополница от вливането на Медетска до Буновска, с цел да види, че там над реките не летят и мухи дори - дотам всичко е мъртво.
Така дадените позволения за изследване и рандеман на железни руди във водосбора на Треклянската река в землищата на Кюстендил и Трекляно за бъдещата мина Злогош по границата ни със Сърбия, са като присъди за локалните хора, считат рибарите. Защото след издаването на позволение за изследване, процедурата е на практика необратима. Ако бъде намерено нещо - следва регистрация на откритието и контракт за концесия, в случай че процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда не откри риск от увреждане. Само че у нас вложителите заплащат за правенето на отчетите по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост, а специалистите постоянно потвърждават, че няма да има увреждане, тъй като другояче няма да им платят. А Министерство на околната среда и водите непрестанно си затварят очите - толкоз е просто. А единствената към момента чиста река в описания регион е точно Треклянска.
Затова от рибарския клуб са изпратили сигнал до всички способени институции в България, в това число до президента, премиера, Народното събрание, омбудсмана и способените по въпроса министри. Описаната обстановка изисква неотложно деяние за избавяне на хората в региона. Ясно е, че всичко това се търпи от локалните хора, единствено заради феодализацията на обитаемоте места, където хората са подвластни и живеят в боязън в ХХІ век, в страна член на Европейски Съюз.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР