„Резултатите в протоколите след изборите ще се попълват общо. Гласовете

...
„Резултатите в протоколите след изборите ще се попълват общо. Гласовете
Коментари Харесай

Цветелина Пенева: Решението на ЦИК отне контрола над резултатите от вота

„ Резултатите в протоколите след изборите ще се попълнят общо. Гласовете от бюлетините в машинното гласоподаване и от хартиените бюлетини ще се регистрират с едно общо число в секционния протокол. Това беше признато като решение на съвещание на ЦИК през вчерашния ден. Методиката за броене към момента не е оповестена и не е призната “.

Това съобщи Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК, пред bTV.

„ Вчерашното решение беше ненадейно за всички изборни специалисти, които се занимават с наблюдаване на изборите. Нашият Обществен съвет предложи вид за секционен протокол преди повече от две седмици. Според него гласовете от машините и гласовете от хартиените бюлетини трябваще да се преброяват и да се вписват на обособени редове, след което да се сумират. Това са разнообразни осведомителни потоци и е редно да не се смесват “, уточни още тя.

„ При обособеното броене, което въпреки всичко е по-логично, значи да се вършат разнообразни купчинки. Хартиените бюлетини са в огромен формат 80 на 20, а от машинното гласоподаване са мънички – като контролните разписки. Числата от двете купчинки щяха да се вписват в секционния протокол, такава беше нашата концепция. След решението през вчерашния ден ще има една огромна купчина с огромни и дребни бюлетини ", съобщи още Цветелина Пенкова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР