Резултатите от наскоро публикуван доклад на психолози от Университета на

...
Резултатите от наскоро публикуван доклад на психолози от Университета на
Коментари Харесай

Тъмните страни на личността имат общ корен

Резултатите от неотдавна оповестен отчет на психолози от Университета на Копенхаген, демонстрират, че най-тъмните страни на човешката персона: садизъм, егоизъм, завист, нарцисизъм, психопатия и други, имат общо ядро или корен.

Това значи, че когато една от тези черти е присъща за някого, той постоянно демонстрира и някоя от другите.

Учените назовават това място на припокриване " тъмното ядро " (dark core на англ. език) и считат, че всяка от тези пристрастености е просто друго проявяване на едно и също нещо.

Психолозите са създали тест, наименуван The D-factor (от " dark " ), който е наличен за всеки консуматор на интернет.

Ако на въпросите бъде отговорено откровено, пробата разкрива в каква степен даден човек има една или друга от тези характерности. Или пък никоя от тях.

Тестът прави и съпоставяне с всички останали, създали го досега - като % подобие.

Всички резултати ще бъдат употребявани за бъдещи научни проучвания, след единодушието на далия отговор на въпросите. Тестът е неизвестен.

Ето по какъв начин откривателите характеризират обсъжданите мрачни черти:

Егоизъм - несъразмерният блян към персонално наслаждение или предимство, за сметка на положителното на всички останали.
Алчност - неприятното чувство, че в никакъв случай това, което имаме, не ни е задоволително, в комбиниране със мощното предпочитание да имаме от ден на ден, без значение дали става въпрос за пари, или нещо друго.
Макиавелизъм - характеризира се с безсрамен светоглед, манипулативност, лукава прозорливост и безчовечност - " задачата оправдава средствата ".
Нравствено разграничаване - метод на мислене, съгласно който виновността и отговорността в никакъв случай не са наши, което ни разрешава да се държим неетично, без да изпитваме позор или виновност от това.
Нарцисизъм - претекстът зад всяко деяние е поддържане на егото, което води до опити да получим похвали от другите, посредством самовъзвеличаване. Същевременно се опитваме да предотвратим неуспеха в очите на другите, посредством самозащитни реакции.
Нагласата " Полага ми се " - разказва непрекъснатото и натрапчиво възприятие, че ни се поставя повече от това, което получаваме и че заслужаваме повече от другите.
Психопатия - характеризира се с липса на самоконтрол (импулсивност), дефицити като неналичието на разкайване или вземане предвид с възприятията на другите, както и неучтивост.
Садизъм - склонността да демонстрираме грубо, унизително или нападателно държание за лично наслаждение.
Егоцентричност - безразличието и безчувствието към непознатото страдалчество и потребности.
Злоба - склонността да нараняваме другите за наслаждение, даже ние самите да пострадаме от това. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР