Резултатите от изборите за Европарламента вече са известни. Седемнадесетте депутати

...
Резултатите от изборите за Европарламента вече са известни. Седемнадесетте депутати
Коментари Харесай

Кога са спечелени изборите?

Резултатите от изборите за Европарламента към този момент са известни. Седемнадесетте депутати са разпределени по този начин: ГЕРБ - 6, Българска социалистическа партия - 5, Движение за права и свободи - 3, Вътрешна македонска революционна организация - 2, Демократична България - 1. През цялата акция пристрастеностите бяха високи и съвсем всички претенденти живееха с предчувствието по какъв начин от есента ще вземат участие в ръководството на Европа.

Вече сме във времето на анализите по какъв метод партиите и личностите са съумели или неуспели да запленят гласоподавателите. Отзвукът за събитието от 26 май е разнопосочен, заключения - всевъзможни, множеството от неуспелите са недоволни от себе си. С изключение на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация останалите си дават какви ли не самооценки и се самоосъждат за неточности. Нека признаем и израстването на политическата просветеност на елементарния българин. Но любопитен бе един от журналистическите въпроси, който се повтаряше в изявленията с представители на Българска социалистическа партия: " Къде сгреши " Позитано ", че загуби тези извоювани избори? " Разбира се, на доста места Българска социалистическа партия не завоюва като политическа партия. Самата акция обаче стартира с предубеждението, че който се класира първи в тези избори, ще даде сигнал, че би трябвало да чакаме негов триумф и в идващите локални и парламентарни избори. Дори битуваше приказката, че от резултата в този момент зависи по кое време ще бъдат идващите парламентарни избори. Така подложен, въпросът провокира разсъжденията ми в противоположен ред. Искам на въпроса да задам контравъпрос. Откъде и на какво съображение публицисти още на същия 26 май говореха за " загуба на извоювани избори "? Питам се на какво съображение още по средата на изборния ден социолози и какви ли не гадатели поднасяха класиране кой на кое място е в конкуренцията. Едва ли е нужно да се потвърждава, че отговорът на този значителен и основен въпрос на изборния ден се получава, когато излезе резултатът след окончателното броене.

Защо социолозите и какви ли не " познавачи ", прокламирайки, че употребяват " безапелационни " способи в работата си, афишират и класиране на участниците в събитието. Говореше се за някакви ограничавания в тази посока, само че и сега някои " умници " демонстрираха " умеенето " си да ползват своите преднамерени гадателства. Накратко казано, в такива случаи за събитието би трябвало да се приказва, когато е завършил съответният развой - тогава, когато се знае писмено какъв е резултатът от състоялото се събитие.

Животът е цветен във всяко отношение. И няма нищо по-приятно за окото и душата от изработен по законите избор, идващ прецизно избрани правила, изразяващи взаимното почитание сред партиите, сред хората въобще. Нека занапред нататък да превърнем точно подобен вид държание в политическите и човешките взаимоотношения в предписание в границите на условията на законите на хубостта и общежитието ни в нашата страна. Защо трансформираме нормално състезание в " кървава " борба, вместо да го впишем в историята като приятна, човеколюбива, изпълнена със запаметяващи се мигове, отговорност. Такава, която обогатява човешкото взаимоуважение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР