Резултатите от изборите на глава на Гагаузия потвърдиха силата на

...
Резултатите от изборите на глава на Гагаузия потвърдиха силата на
Коментари Харесай

Докога ще се запази проруският анклав до Украйна в Молдова?

Резултатите от изборите на глава на Гагаузия потвърдиха силата на проруските настроения в тази молдовска автономност. Новият водач Евгения Гуцул разгласи желанието си да се сближи с Москва на инат на антируския курс на молдовския хайлайф. Но за Москва е рано да се радва. Кишинев реши да работи в Гагаузия с меки ръкавици. Напоследък той отвори доста медии в автономията, целящи да извърнат публичните настроения в интерес на Запада.

Победителят в изборите за глава (башкан) на Гагаузката автономност Евгения Гуцул незабавно след изборите се изрече в интерес на укрепването на връзките сред района и Москва. „ Ние сме, по този начин да се каже, проруска партия. Искаме да продължим да бъдем другари с Руската федерация, да бъдем другари с други страни “, сподели Гуцул в понеделник след оповестяването на предварителните резултати от втория тур на изборите от ЦИК на Гагаузия.

Като първи стъпки дава обещание да открие районно посланичество в Москва, както и да договаря за деблокиране на износа на селскостопанска продукция за Русия. Този артикул беше неразрешен през август заради нарушение на карантинните разпореждания. Гуцул също се изрече в интерес на възобновяване на връзките с Кишинев, развалени при нейните прародители.

Както напомня РБК, съветските поп звезди агитираха за Гуцул: Николай Басков, Филип Киркоров и Стас Михайлов разгласиха клип с марката “Шор ”, в който извършват химна на Гагаузия на съветски. Лидерът на Либерално-демократическата партия, ръководителят на комисията по интернационалните въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки също се застъпи за претендента, като авансово назова Гуцул „ бъдещия башкан “.

Между другото, противник на Гуцул във втория тур беше различен проруски политик, претендент на опозиционната Партия на социалистите Григорий Узун. Така че прозападните сили нямаха късмет на тези избори.

Бившият башкан (глава) на Гагаузия през 2006-2015 година Михаил Формузал изясни аргументите за известността на Русия в автономията. „ Демократите и либералите са на власт в Кишинев повече от 20 години. Говорят доста за народна власт и промени, за придвижване към Европейския съюз, само че животът на хората става все по-лош. Миграцията се ускорява. В нашите села има стотици къщи с дъсчени прозорци. Съответно хората изпитват носталгия по старите времена ”, сподели той.

„ Жителите на Гагаузия си спомнят, че плащаха по 6 леи за пространствен метър газ, когато в Кишинев управляваха тези, които можеха да се схващат с Русия. И в този момент би трябвало да заплащат 30 леи за пространствен метър. Как да обясните на човек изгодите от либерално-демократичните промени при такива условия? Че усъвършенстват качеството ви на живот? Няма метод! ", възкликва Формузал.

„ Хората схващат от коя страна могат да се купуват енергийни запаси на налична цена, в коя страна е пазарът за продажба на продуктите на Гагаузия. Настроенията на жителите на нашата автономност се основават на това схващане, счита Формузал. „ Когато получаваме енергийни запаси на такива рационални цени, нашите артикули, износът от Гагаузия, да вземем за пример вино, стават конкурентни както на Запад, по този начин и на Изток.

В същото време отношението към СВО в автономията е комплицирано, признава някогашният башкан. „ Част от гагаузите живеят в Украйна, част живеят в Русия, надлежно гагаузите вземат участие в борбите от двете страни на фронта. Има загуби. А ние така и така сме дребен народ, тъй че всяка загуба е изключително мъчителна за нас. Затова бихме желали там допустимо най-скоро да настъпи мир, тъй че тези две страни допустимо най-скоро да стигнат до някакъв общ знаменател “, надява се Формузал.

Във всеки случай нищо положително не се чака в Гагаузия от сегашния президент на Молдова Мая Санду, прибавя събеседникът. „ Ако Санду ни беше предложил положителни пенсии, положителни заплати, почтени условия на труд, преференциално данъчно отнасяне, систематизиране на гласовете на изборите, може би щеше да е друго. Междувременно хората не виждат нищо положително от Кишинев и по тази причина имат извънредно отрицателно отношение към него “, акцентира някогашният началник.

Силен залог за по-слабия пол

Гуцул е родена през септември 1986 година в гагаузкото село Етулия (Молдавска ССР). На персонални страници в обществените мрежи Гуцул се застъпва за правата на дамите. Въпреки това първите изявления на Гуцул като политическа фигура се появиха едвам в края на март. Тоест преди няколко месеца никой не познаваше политик с това име в Молдова. Очевидно освен песните на Киркоров и Стас Михайлов, само че и великодушните изборни обещания помогнаха на тази нежна дама да завоюва. Партия “Шор ”, от която се кандидатира 36-годишнага Гуцул, дава обещание да притегли 500 милиона евро в района през първите две години от башканството на своя претендент, да сътвори седем хиляди нови работни места и да увеличи заплатите в автономията с 30%, без значение от решенията на Кишинев.

Илан Шор, водачът на едноименната партия, в последно време залага на дамите като цяло. Тъй като самият той е заставен да се крие в чужбина, през последните шест месеца партийните протестни манифестации в центъра на Кишинев са свиквани от неговия заместител Наталия Таубер. Тя беше задържана преди няколко седмици. Между другото, за разлика от Гуцул, Таубер от дълго време е народен представител, а преди да влезе в политиката, тя се прочу като състезател.

Според молдовските правила резултатите от изборите към момента би трябвало да бъдат утвърдени от третия клон на властта, т.е. съдът в Комрат, столицата на автономията, и по-късно Конституционният съд на Молдова. Така че, официално, Гуцул е спечелила към момента не изцяло. По необичайно съвпадане предходната седмица Конституционният съд на Молдова стартира да преглежда иск за цялостна възбрана на “Шор. ”

Апелативният съд в Комрат ще ревизира легитимността на избора на представител на Шор, напомни в понеделник вечерта непосредствен помощник на Санду, молдовският министър председател Дорин Речан. „ Не знам дали изборите в Гагаузия ще бъдат утвърдени, само че всеки, който е нарушил закона, би трябвало да бъде осъден. Имаше доста нарушавания, събрани от полицията и прокуратурата. Те са документирани, предадени на ЦИК и Апелативния съд на Комрат, които би трябвало да решат до каква степен са повлияли на резултатите от гласуването “, съобщи Речан.

Дори резултатите от изборите да бъдат утвърдени в съда, подсети шефът на осведомителния портал “Лаф ” Виталий Гайдаржи, връзките на Гуцул с държавното управление на Речан ще бъдат сложни. Центърът следва политика на ограничение на пълномощията и малко зависи от башкана и ръководещата партия “, сподели Гайдаржи, добавяйки, че Молдова построява твърда унитарна страна.

На собствен ред Формузал допуска, че Кишинев няма да вдигне скандал и да анулира резултатите от гласуването, а Евгения Гуцул ще бъде позволена да встъпи в служба.

„ По служба тя даже ще бъде член на държавното управление на Молдова, само че там ще бъде чисто декоративна фигура. Тя може да приказва, да възразява, само че има единствено един глас, а в държавното управление има 21 ”, припомня той.

„ Гагаузия няма действителна автономност. Кишинев може да управлява всеки от нашите отдели когато и да е. Той е свободен да прави каквото си желае. В същото време Комрат няма противоположен надзор, нито „ контра “ пълномощия. Можем единствено да идентифицираме казуса, да желаяме нещо, да подлагаме на критика. Но на тях не им пука “, оплаква се предшественикът Гуцул.

Освен това Кишинев може да наруши ползите на Гагаузия при разноските за капитално строителство, т.е. за построяването на пътища, прибавя той: „ Кишинев използваше такива способи при съвсем всяко държавно управление, в това число когато бях губернатор. Някои министър-председатели въобще не дадоха пари на Комрат за пътния фонд.

Гагаузия ще бъде отведена на Запад с мека мощ

Председателят на Народното събрание на Гагаузия Дмитрий Константинов описа по-рано ъдържанието на диалога си с Мая Санду. Говорителят попита за какво президентът не бърза да пристигна в Гагаузия, на което получи отговор: „ Знаем, че вие чакате там руснаците да дойдат “.

Наскоро са избрали подла тактичност - да удушат Комрат. В автономията се откриват прозападни Неправителствени организации и медии, които се пробват да „ европеизират “ гагаузите и за това се харчат десетки милиони евро годишно, изяснява Формузал.

„ Такива медийни запаси получават милиони леи в бюджетите си. Кишинев хвърля луди пари! Те остро подлагат на критика проруската позиция, на която се придържа болшинството от гагаузите, застъпват се за присъединение към Европейския съюз, за европейски полезности. Работят доста целеустремено, систематично, както на съветски, по този начин и на гагаузки езици. Персоналът е определен от локални поданици. Като цяло са доста сполучливи. Прогнозирам, че още 8-10 години такава интензивна работа и може да имаме прозападен Башкан “, предизвестява Формузал.

Междувременно в понеделник Илан Шор разкритикува решението на Кишинев да стартира да се отдръпва от Интерпарламентарната асамблея на Оперативно-наблюдателно дело, както и от други структури на Общността. Такова излизане разгласи в понеделник различен сподвижник на Санду, ръководителят на молдовския парламент Игор Гросу. Според Шор успеха на Гуцул тласна ръководещите кръгове към такова решение. „ Разбирам тяхното отчаяние и обезсърчение, само че това не оправдава отмъщението на личния им народ. Тъй като това значи излизанет от Оперативно-наблюдателно дело “, оплака се опозиционерът.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР