Резултатите от Индекса за дигитално управление на 27-те най-големи общини

...
Резултатите от Индекса за дигитално управление на 27-те най-големи общини
Коментари Харесай

Община Плевен е сред водещите по Индекса за дигитално управление на общините в България`2020

Резултатите от Индекса за цифрово ръководство на 27-те най-големи общини в България, измежду които и Плевен, показа Институтът за икономическа политика по време на виртуална кръгла маса „ Местни управляващи в България: цифрово ръководство и онлайн наличие “. Събитието е в границите на плана „ Твоята община те чака онлайн “ с поддръжката на Посолството на Съединените американски щати в България.

Изследването на института е основано на оценка на формалните интернет портали на общините, както и техните профили в обществените мрежи. Критериите, по които се изготвя, са по американски модел и са реферирани от Организация на обединените нации. Оценката се базира на пет категории - сигурност и отбрана, приложимост, наличие, достъп за електронни услуги, гражданско присъединяване и ангажираност. Индикаторите за оценка са 109 на брой в посочените пет категории с равна тежест (20 %) в крайния резултат.
 Поемане на кратковременен общински дълг по плана за устойчива градска среда гласоподаваха съветниците в Плевен Поемане на кратковременен общински дълг по плана за устойчива градска среда гласоподаваха съветниците в Плевен
Община Плевен да подписа контракт за заем с „ Фонд за органите на локално самоуправление в България - ФЛАГ ” ЕАД за вдишване на...

В категория „ Съдържание ” Община Плевен е посочена като община с добра процедура. Информацията, оповестена в уеб страницата на Община Плевен, дава отговор на критериите за образуване на оценката. Добра процедура е предоставената обществена информация за нормативната уредба, регистри, отчети, документи в база данни, описи, обявления, в която елементарно може да бъде търсено. Като добра процедура е маркирано също публикуването на Годишни цели на администрацията за 2021 година плюс План за активността на Община Плевен. Оповестена е информация за противобедствени ограничения.

В крайното класиране Община Плевен се подрежда на четвърто място по цифрово ръководство от 27-те най-големи общини в България. Прегледът на интернет страниците на общините е сбъднат в интервала м. октомври – м. ноември 2020 година с частична актуализация през февруари 2021 година от двама самостоятелни оценители с трети съдия при разминаване в оценките.

На виртуалната кръгла маса бяха показани и международни положителни практики и насоки за използване на Политика за обществените медии и Политика за отворени данни на общинско равнище. Насоките са създадени благодарение на доктор Аруун Манохаран от Масачузетския университет (Бостън) – интернационално приет специалист по въпросите на е-управлението. Те имат за цел да подкрепят българските общини при планирането и ръководството на тяхното онлайн наличие в подтекста на информационните провокации, подбудени от световната пандемия.

 

Още от ПЛЕВЕН:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР