Резултатът от проведеният тест на машинното гласуване е обещаващ, съобщиха

...
Резултатът от проведеният тест на машинното гласуване е обещаващ, съобщиха
Коментари Харесай

ЦИК: Резултатът от теста на машинното гласуване е обнадеждаващ

Резултатът от извършеният тест на машинното гласоподаване е обещаващ, оповестиха от ЦИК на постоянния си брифинг този четвъртък.

По думите на говорителката на Комисията Росица Матева при извършеният опит е открито, че за един час могат да гласоподават 75 души. Разигравани са действителни сюжети, които да приближат теста до обстановката при същински избор.

Според Матева се планува в секциите, където са дали своят вот над 400 души да има по две машини, с цел да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас.



Предстоят да бъдат направени още тестови гласувания, като едното то тях ще бъде в село Доброславци, а другото в Сливница. По време на вота в Доброславци ще се събират данни за възрастта и просветителния статус на гласоподавателите, с цел да се откри дали по-възрастните се затрудняват при потреблението на машините и по какъв начин се отразява това на скоростта на гласоподаване, заяви Цветозар Томов.

Все още не е явен окончателният брой на партиите на изборите на 11 юли

" Заявления за регистрация за идните на 11 юли парламентарни избори са подали 19 партии и 9 обединения. Днес една от партиите е заличена, защото няма нужния брой подписи. Така към днешна дата записаните политически обединения са 18 партии и 9 обединения. Изчакваме инспекциите за три партии и една коалиция, след което ще можем да обявим окончателния брой ", заяви Матева.

Заличената политическа мощ е Националното придвижване „ Единство”. В подписката на тази партия попадат 364 подписи на покойници, заяви Цветозар Томов.

Засега обединенията, подали документи за парламентарния избор са с четири по-малко, в сравнение с изборите на 4 април.

ЦИК е изправила питане до районното министерство какви документи ще са нужни на почиващите да гласоподават по адреса, където са на почивка.

Неизвестни към броя и превозването на машините

Все още не е взето дефинитивно решение по какъв начин ще се транспортират машините. Обсъждани са няколко разновидността. За страната те могат да бъдат доставени дружно с бюлетините, а що се отнася до чужбина са с Министерство на външните работи са обсъждани няколко варианти - да се разпореди на компания или на самия снабдител на машините, или да се доставят с „ дипломатическо карго “, разгласи Матеева.

ЦИК получава експертна помощ от всички държавни органи и организации по отношение на новата социална поръчка, която се прави за още машини. Другата седмица ще има изясненост какъв брой и дали ще бъдат нужни още машини. Матеева напомни, че на предходните избори е имало 9600 машини, като е гласувано в 9400 секции. Може би ще са нужни още 1000-1500 машини, само че тези елементи ще уточним другата седмица, сподели говорителката на ЦИК.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР