Рейтинговите агенции поставиха под съмнение надеждността на САЩ като кредитополучател.

...
Рейтинговите агенции поставиха под съмнение надеждността на САЩ като кредитополучател.
Коментари Харесай

Загубиха доверие. САЩ жънат плодовете на собствената си политика

Рейтинговите организации сложиха под подозрение надеждността на Съединени американски щати като кредитополучател. В началото на месеца “Фитч ” намали най-високия си рейтинг от AAA на AA+, последван от ревизираните прогнози на “Мудис ” за най-големите банки, С&П “Глобал Рейтинг ” за районните. Акциите на финансовите институции поевтиняват. Дали да чакаме нова рецесия в чужбина?

Цената на дълга

Рискът от банкрут на Съединени американски щати става все по-висок. Публичният дълг пораства, непрекъснатото повишение на главния лихвен % оказва отрицателно въздействие върху предприемаческата интензивност и развиването на страната. Вашингтон обаче не е склонен с оценките на специалистите. Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер твърди, че Джо Байдън е постигнал „ най-силното възобновяване от всяка огромна стопанска система в света “.

“Музис ” предизвестява, че кредитната система ще се сблъска с липса на финансиране и падаща рентабилност. Ситуацията няма да се промени, до момента в който Федералният запас не върне инфлацията до целевото равнище. Агенцията разгласи намаление на рейтингите на “Банк от Ню Йорк Мелън ”, “Банкорп ”, “Стейт Стрийт ” и “Труист Файненшъл ”. Сега “Фич ” се готви за същата стъпка. Десетки от най-големите банки, в това число “ДжейПи Морган ” и “Банк оф Америка ”, са под опасност, сподели анализаторът Крис Улф в изявление за CNBC.

С&П също преразгледа рейтингите на “КейКорп ”, “Комерика ”, “Вали Нешънъл Банкорп ”, ЮМБ и промени вероятността за “Ривър Сити Банк ” и С&Т на негативна. Повишаването на лихвените проценти и количественото стягане, приложено за битка с инфлацията, доведоха до приключване на депозити и понижаване на ликвидността. Според организацията най-големи усложнения срещат банките, които имат търговски парцели.

Решенията на рейтинговите организации са напълно разумни. " Това е реакция на световните процеси ", изяснява специалистът по финанси и вложения Еван Голованов. " Държавният дълг се е нараснал доста от началото на века насам, забележителна част от бюджета се изразходва за обслужването му. В същото време Федералният запас поддържа висок %, принуждавайки Министерството на финансите да взема заеми при високи лихвени проценти ”, добавя специалистът.

Нова вълна

Кредитните индикатори на американската стопанска система се утежняват, казусът с неконтролираното струпване на заеми се задълбочава. Премахването на тавана на федералния заем до 2025 година единствено го отсрочи, прехвърляйки отговорността на бъдещото държавно управление.

Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че бизнесмените от новата групировка не могат да работят в твърда система на финансиране, без евтини заеми. Това важи изключително за ИТ бранша, отбелязва Андрей Верников, финансов специалист.

Освен това банките, привикнали с съвсем нулеви лихвени проценти, държат активи в облигации, които в този момент са безполезни. " И всичко би било наред, в случай че изчакате противоположното изкупуване на скъпи бумаги, само че районните банки имат едва развита потребителска база. Банката на Силициевата котловина имаше единствено ИТ бранша, други, да вземем за пример, фермери. Клиенти в същата промишленост постоянно теглят пари в брой на би трябвало да си продадеш облигации на загуба, оттова и разорението “, прецизира специалистът.

Ето за какво БСД, “Сигничър ”, “Първа Републиканска ” се сринаха напролет. Тогава ги избави фактът, че огромните организации получиха право да купуват районни банки на безценица. Сега наподобява, че вършат същото.

В края на март фондовият пазар се повиши, напомня капиталовият консултант Юлия Кузнецова. Сега обаче още веднъж има компликации и играчите на борсата чакат връщане обратно.

На кого да заплати

Понижаването на рейтинга ще добави проблеми с репутацията и ще понижи цената на акциите, само че няма да повлияе доста на интервенциите. " Компаниите ще станат по-малко привлекателни за вложения, което ще докара до продажба на скъпи бумаги и спад на котировките. Въпреки това, в случай че има ликвидност, настоящите интервенции няма да пострадат. В противоположен случай банките ще бъдат оповестени в неплатежоспособност ", споделя Голованов.

Но за страната изискванията за привличане на заеми ще се влошат и ще се вдигнат налозите, с цел да се попълни хазната. Освен това икономическите опасности могат да принудят инфлацията да бъде изкуствено ускорена, с цел да се изплати държавният дълг. „ Това последователно ще понижи цената на съкровищните облигации “, прибавя специалистът.

Все още е мъчно да се каже какво ще се случи с главния %. Кузнецова е сигурна, че в случай че Федералният запас продължи да покачва, рейтингите ще паднат още повече. Съдейки по растящите цени, този вид не е изключен и това ще засегне цялата стопанска система на Съединени американски щати, построена на заеми. Първи ще пострадат елементарните американци.

Смекчаване на политиката на регулатора е допустимо от второто или третото тримесечие на идната година. Преди изборите Демократическата партия ще постави всички старания да избегне огромни земетресения във финансовия бранш и да резервира президентския пост за своя претендент.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР