Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard&Poor`s, S&P) потвърди кредитния рейтинг

...
Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard&Poor`s, S&P) потвърди кредитния рейтинг
Коментари Харесай

"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България

Рейтинговата организация " Стандард енд Пуърс " (Standard&Poor`s, S&P) удостовери кредитния рейтинг на България с позитивна вероятност, заяви пресцентърът на Министерство на финансите.

Агенцията е удостоверила дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута `BBB-/A-3`.

" Перспективата пред рейтинга остава позитивна ", се показва в известието до медиите. От Министерство на финансите цитират систематизираната оценка на S&P, съгласно която фискалната и външната позиция на страната остават мощни, а упованията за икономическия напредък се правят оценка като удобни, без значение от структурните ограничавания в дълготраен проект.

" Положителната вероятност пред рейтинга отразява забележителната възможност България да се причисли към Валутен механизъм II (ВМ II) през идващите 12 месеца ", се показва още в известието.

От рейтинговата организация чакат още Брутният вътрешен продукт да се увеличи с резистентен ритъм от 3.3 % през 2019 година, след което да се забави до 3 % през 2022 година Сред факторите, които се открояват като водещи, са частното ползване и държавните вложения. Рейтинговата организация чака още растежът на износа да се възвърне, макар по-слабото външно търсене през 2019 година заради забавената икономическа интензивност при главните европейски търговски сътрудници. " Според S&P напредъкът по проекта за деяние за присъединение към ВМ II се прави оценка като забележителен, като множеството от поетите задължения са изпълнени или са в развой на осъществяване ", се показва още в известието.

От министерството акцентират, че организацията би повишила кредитния рейтинг на България при влизане в по този начин наречената чакалня на еврозоната и обобщават, че по-нататъшен прогрес в структурните и институционалните промени би довел до повишение на кредитоспособността на страната. Уточнява се, че S&P може да преразгледа вероятността до постоянна, в случай че се появи напън върху платежния баланс или финансовия бранш, да вземем за пример заради струпване на макроикономически несъответствия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР