Революционни открития в областта на химията и квантовата механика бяха

...
Революционни открития в областта на химията и квантовата механика бяха
Коментари Харесай

Как тазгодишните Нобелови награди могат да променят живота ни

Революционни открития в региона на химията и квантовата механика бяха отличени с тазгодишните влиятелни Нобелови награди за химия и физика, като трима учени от всяка област получиха самопризнание за самостоятелната си работа.

Но какво ни споделят техните проучвания за света, в който живеем, и по какъв начин са го трансформирали?

Макар че множеството хора изпитват голямо почитание към носителите на Нобелови награди, правилно е също по този начин, че болшинството от нас може да нямат нишовите познания, с цел да схванат незабавно за какво научните резултати имат капацитета да трансформират живота ни.

Тук се опитваме да разбираем какво ще значи тяхната работа за останалите:

 

Джон Клаузер, Ален Аспект и Антон Цайлингер получиха взаимно тазгодишната Нобелова премия за физика за самостоятелната си работа върху квантовите " странности ".

И тримата са изследвали " заплитането " на фотоните - държанието на две субатомни частици светлина, които работят като едно цяло, даже когато не са физически свързани и са разграничени на огромно разстояние.

Дори когато са разграничени, това, което се случва с едната от двете частици, въздейства на това, което се случва с другата.

Алберт Айнщайн , може би най-влиятелният физик в историята, назовава това събитие " призрачно деяние от разстояние " .

 
 Aspect Clauser Zellinger Носителите на Нобелова премия за физика за 2022 година Ален Аспект, Джон Ф. Клаузер и Антон Цайлингер. Изображение: Никлас Елмехед/Nobel Prize Outreach 2022
 

Въпреки че концепцията за квантовото усложнение или чудноватост е теоретично създадена през 60-те години на предишния век от северноирландския физик Джон Стюарт Бел, тя не е потвърдена преди опитите на Клаузер, Аспект и Цайлингер .

Оказа се, че " призрачността ", за която приказва Айнщайн, несъмнено съществува - и може да бъде употребена в наша изгода.

Квантовата механика може да звучи много нереално и надалеч от всекидневието, само че е по-близо, в сравнение с си мислим.

Изследванията на триото за усложнение могат да бъдат приложени към квантовите компютри, което дава обещание смяна в метода, по който използваме изкуствения разсъдък за решение на комплицирани проблеми, като международния апетит и климатичната рецесия, както и за криптиране, което ще затрудни хакването на частни връзки.

 

Тазгодишната Нобелова премия за химия беше присъдена за новаторските проучвания на учените Каролин Бертоци, Мортен Мелдал и Бари Шарплес , които откриха реакции, позволяващи на молекулите да се свързват като блокчета Лего и да основават нови съединения.

Обяснена по този метод, химията на " кликването " - региона, която учи метода, по който молекулите могат да бъдат свързани между тях - звучи много просто. Това надалеч не е по този начин.

Клик химията е област на проучване, в която молекулярните градивни детайли се свързват бързо и дейно, образувайки нови комплицирани молекули.

Шарплес, който преди малко получи втората си Нобелова премия за химия, сложи основите на тази нова форма на химия и измисли нейното име към 2000 година

Докато свързването на молекули е извънредно комплицирана интервенция, реакциите " клик " са доста бързи, чисти и надеждни и не водят до нежелани странични артикули. Вместо във нездравословни разтворители, реакциите се реализират във вода.

 
 Bertozii Meidal Marshall Носителите на Нобелова премия за химия за 2022 година Каролин Р. Бертоци, Мортен Мелдал и К. Бари Маршал. Изображение: Никлас Елмехед/Nobel Prize Outreach 2022
Скоро по-късно Мелдал и Шарплес без значение един от различен откриват азид-алкиновото циклоприсъединяване, катализирано с мед - голям брой думи, които значат химична реакция, която през днешния ден се употребява необятно в химията и която е основала собствен личен клон на синтетичната химия.

Според Шведската академия по-късно Бертоци " издига химията на кликването на ново равнище ", като през 2004 година създава реакции на кликване, които работят в живи организми - това, което тя назовава " биоортогонални реакции ".

Тези реакции на кликване, които не изискват мед, протичат, без да нарушават естествената биохимия на клетката.

Биоортогоналните реакции на Бертоци ни дават скъпа информация за работата на туморните кафези, за това по какъв начин те се развиват и заобикалят имунната ни система, както и ни оферират способи за следене на тези ракови кафези.

Но има нещо, присъщо на клик химията, което е революционно: тази форма на химия е екологично чиста. За разлика от други химични производства, при клик химията се заобикаля основаването на нездравословни боклуци и странични артикули, които биха били скъпи и сложни за депониране.

Освен за проучвания и лекуване на рак, клик химията се употребява за произвеждане на антимикробни средства, хербициди, диагностични проби, антикорозионни и избелващи сътрудници.

Бертоци става едвам осмата жена, която получава премия за химия в историята на Нобеловите награди, като се причислява към такива като Мария Кюри, Дороти Кроуфут Ходжкин и Ада Е Йонат .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР