Революционен пробив в сферата на екологията - учени от катедрата

...
Революционен пробив в сферата на екологията - учени от катедрата
Коментари Харесай

Учени от Пловдив с революционен пробив, разработиха екологичен стиропор

Революционен пробив в областта на екологията - учени от катедрата по Биотехнология в пловдивския Университет по хранителни технологии създадоха екологичен стиропор, предава Българска национална телевизия.

Материалът се добива от растителни боклуци, върху които се отглежда специфичен тип гъба. Иновативният стиропор израства във формата, която му са зададе, а производството му не е скъпо.

Мечтата на всеки еколог за свят без стиропор е на път да се сбъдне, безапелационни са биотехнолози от Пловдив. Създаденият от тях сурогат е на растителна основа и се разгражда изцяло за по-малко от три месеца.

" В Европа сме първите, които се занимават с тази технология. Има доста необятен аспект на приложение тази технология и това включва опцията да се употребяват агроотпадъци от всевъзможен тип, да вземем за пример - от плява, от лавандула, от роза ", изяснява проф. Алберт Кръстанов от Университета по хранителни технологии в Пловдив

Екостиропорът, придобит от отпадъците след производството на етерични масла, продължава да ухае, само че може също да се създава и от елементарни дървени стърготини или житни трици. Върху тях по специфичен метод се отглежда гъбен мицел.

" По шаблон се развива, получават формата в която ги култивираме в действителност или ги отглеждаме - може да бъде купа, може да бъде куб или както ние пожелаем ", прибавя гл.ас. Галена Ангелова от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Така неповторимият артикул може да израсте напряко като плоскости за строителна изолираност или в опаковъчна форма за шишенце парфюм или бутилка за скъпо вино. Голям винопроизводител от Австралия към този момент е показал интерес. Български зеленчукопроизводители също изследват опциите.

" Ние сега имаме извънредно огромен проблем с опаковките, в които отглеждаме разсадите. Първо са доста скъпи, защото се употребяват нефтопродукти и сила, и второ - не подлежат на преработване. " - споделя Ради Радев, производител на разсад за зеленчуци.

Саксиите от екостиропор имат и спомагателен бонус - могат непосредствено да се поставят в земята като я наторяват до момента в който се разграждат. Те са характерен образец за кръгова стопанска система, а производството им не е скъпо.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР