Ревматоидният артрит е заболяване с генетична предразположеност. Това означава, че

...
Ревматоидният артрит е заболяване с генетична предразположеност. Това означава, че
Коментари Харесай

Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас

Ревматоидният артрит е заболяване с генетична предразположеност. Това значи, че в случай че в рода ви има заболели от артрит, би трябвало да бъдете деликатни и още при първите признаци да потърсите консултация с ревматолог. Въпреки лесния достъп до подобен експерт, има огромно закъснение в точната диагноза, а оттова – по-голям риск от инвалидизиране. Началникът на Отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас доктор Иван Казмин и неговите сътрудници се причисляват към отбелязването на Световния ден за битка с ревматоидния артрит – 12 октомври. Те разпространиха значима информация, с което се надяват да подобрят живота на хората, застрашени от развиване на ревматични заболявания.

„ Медицинската просвета към момента не е разкрила съответна причина за поява на ревматични болести, само че е известно, че при пациенти с генетична предразположеност при влияние на най-различни външни фактори – в това число и прочувствени, могат да се появят признаци “, изяснява доктор Казмин. Той поучава още при първите недоволства – болки, схващания, сковавания, изключително заран, хората да се извърнат към медицински експерт. Това може да бъде и персоналният доктор. Модерното в последно време консултиране в Гугъл, bg-mamma или със съседи и другари води единствено и само до закъснение на точната диагноза, а оттова – забавено лекуване и риск от инвалидизация. При артрита да вземем за пример забавянето е към 9 месеца, а при Болестта на Бехтерев могат да минат и 8 години, показва доктор Казмин.

Друга значима причина за забавянето на диагнозата е, че преди да стигне до ревматолог, пациентът минава през 4-5 лекари с друга компетентност като невролог, ортопед, физиотерапевт, неврохирург. „ В Дания да вземем за пример се смята за триумф, в случай че успееш да стигнеш до ревматолог 4 месеца след първите признаци. В други страни в Европа този период е още по-дълъг. У нас специалността „ Ревматология “ съществува от 30 години, само че към момента не е задоволително известна. В Бургас консултация с ревматолог може да бъде осъществена в границите на 7 работни дни “, гордее се началникът на Отделението по ревматология.

Защо е толкоз значимо ранното слагане на диагнозата „ възпалителна ревматична болест “? Основен принцип в ревматологията е: „ Ранна диагноза – ранно започване на лекуване – попречване на инвалидизация “. За пациента това значи по-малко страдалчество, по-добро качество на живот, по-добра обществена и професионална реализация. Вярно е, че тези болести са на процедура нелечими, само че през днешния ден медицината разполага с новаторски лекарства, които забавят и даже стопират развиването им, в случай че се приложат в точния момент. Вече все по- рядко се срещат пациенти с трайно деформирани стави и/или гръбначен дирек точно с помощта на актуалните противоревматични болестопроменящи средства, споделя доктор Казмин.

Според експертите ревматолози е належащо също да се основат интердисциплинарни екипи, които да поемат един пациент с ревматично страдалчество, тъй като той се нуждае също и от помощта на кинезитерапевти, рехабилитатори, физиотерапевти, психолози, ортопеди, експерти по професионална преквалификация, обществени служащи, персонални асистенти и други Тук е ролята на пациентските организации, които да подемат такива начинания пред съответните административни структури на страната като Народно събрани и отраслови министерства, с цел да може интердисциплинарните екипи да станат законоустановена процедура и да имат съответните нормативно избрани права и отговорности, само че и човешки и финансов запас.

Световният ден за битка с артрита (World Arthritis Day) е световен ден за осведоменост, който се организира всяка година на 12 октомври по самодейност на EULAR- Европейска лига против ревматологичните болести. WAD има за цел да помогне за повишение на осведомеността в международен мащаб за съществуването и въздействието на ревматичните и мускулно-скелетните болести в нашия живот. Денят се концентрира върху увеличението на достъпа до информация и запаси за по-здравословен живот с артрит или друго инвалидизиращо положение, обогатяване на информираността, поощряване на начинания в обществения и частния бранш и поощряване на политики и стратегии, които усъвършенстват качеството на живот на хората, живеещи с артрит. Ревматичните болести  са измежду най-разпространените, инвалидизиращи, тежко протичащи и скъпоструващи за обществото незаразни болести. Само в Европа, те засягат живота на над 120 милиона души от всички възрасти. У нас от ревматоиден артрит боледуват над 60 000 души, към които би трябвало да се прибавят и пациентите с анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) и Псориатичен артрит. Възпалителните ставни и гръбначни болести са с хронично протичане и прогресират във времето, като при липса на съответно лекуване водят до инвалидизация и влошено качество на живот.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР