Ревизията на отношенията между България и Русия може да започне

...
Ревизията на отношенията между България и Русия може да започне
Коментари Харесай

Елеонора Митрофанова: Много искам България да е политически стабилна

Ревизията на връзките сред България и Русия може да стартира тогава, когато България е политически постоянна. Такава прогноза направи в особено изявление за Нова посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. И още - какви са настроенията на Русия преди договарянията за нов контракт с „ Газпром " и ще пристигна ли президентът Владимир Путин в София? Посланик Елеонора Митрофанова дава отговор пред Стоян Нешев.

Елеонора Митрофанова е първата жена дипломат на Русия в България. Срещаме се с нея в миг, когато цените на газа в Европа внезапно се усилиха нагоре, а президентът Владимир Путин подреди на „ Газпром " да подава повече газ към Европа от ноември. В първия си ден в София Елеонора Митрофанова посети Руската православна черква „ Св. Николай Чудотворец ".

Тя е родена във Волгоград, някогашният Сталинград. Била е народен представител от Държавната дума. През 2001 година е назначена за заместник-генерален шеф на ЮНЕСКО в Париж.

- Здравейте, добър ден.

- Вие в действителност дойдохте в навечерието на националния празник, минаха повече от 8 месеца, по какъв начин виждате българо-руските връзки в този момент?

- Ще стартира с това, че доста ми харесва в България и ми е доста забавно тук, тъй като мисля, че в Европа даже няма друга такава страна, с която Русия да има толкоз тесни духовни, исторически и културни връзки. И тези връзки имат толкоз дълбоки исторически корени, макар всички несъгласия в нашите взаимоотношения, да речем през 20-ти век, по този начин или другояче Кирилицата, Просвещението, религията, всичко е пристигнало от българските земи. В Русия това го знаят доста добре и го ценят. Струва ми се, че връзките ни са гаранция, че доста мъчно може да се навреди на тези връзки сред нашите нации при каквато и да е политическа обстановка. Ние живеем в едно безредно време, което наподобява на многослойна баница. Политиците живеят в едно измерение, интелигенцията в друго, народът в трето и те от време на време не се пресичат. Аз съм доста оптимистична за руско-българските връзки. Пристигнах по време на политическа рецесия в България. За страдание тази рецесия не разрешава политически и стопански връзките да се възстановят в цялостен размер. Има съмнения според от метода на държавните управления. Ако през 2018-2019 година връзките ни се развиваха динамично, пълноценно, работеше междуправителствената комисия, в този момент поради рецесията и служебното държавно управление, за жалост, тези взаимоотношения стигат до такава степен, с цел да се решат единствено незабавни въпроси. Аз доста желая най-сетне България да е политически постоянна, с цел да стартираме проверка на нашите политически и стопански връзки.

- Цените на газа на европейския пазар внезапно се усилиха нагоре. Каква е повода за тази ценова рецесия в Европа и по какъв начин съгласно вас се стигна дотук?

- Най-напред поради забележителното увеличение на търсенето на ел. сила. То е обвързвано с това, че доста страни възобновиха икономическия напредък. Беше студена зима и всичко това провокира в допълнение търсене на ел. сила. Вторият миг, увеличеното търсене на ел. сила провокира увеличено търсене на гориво. Хранилищата в Европа не бяха задоволително запълнени, приблизително 60-70%. За страдание силата от вятъра не даде задоволително количество електричество, тъй като лятото беше топло и безветрено. Всички тези фактори съответстваха на практика в един и същи миг. И това доста усили търсенето на спомагателното гориво и в частност газ. Освен това, що се отнася до Европа, има още един фактор. Преди 4 година Европа мина на търгуване на газ на спотов пазар. Т.е. цените се ориентираха по ежеминутната нужда на тока. Ако през 2017 година цените са били доста ниски, то през тази година те доста се усилиха. Освен това, в случай че доставките по газопровода се явяват задоволително устойчиви, то това което касае втечнения газ, незабавно когато цените се качиха нагоре, втечненият газ мина около Европа и отиде в Азия, тъй като там имаше по-голямо търсене, само че в действителност рецесията стартира в Китай, тъй като там търсенето на ел. сила беше доста високо. Дори от време на време електричеството в редица китайски градове е било изключвано.

- Предстои контракт за доставка на газ с „ Газпром ", какво да чакаме от него и какъв би трябвало да бъде срокът на този контракт?

- 10-годишният контракт на „ Газпром " с „ Булгаргаз " завършва в края на 2022 година Тогава ще стартират и договарянията за идващия контракт. Газовите взаимоотношения с България са задоволително устойчиви и надеждни.

- Чуха се и такива отзиви, би трябвало ли в договарянията с „ Газпром " да вземат участие и представители на Европейска комисия? Необходимо ли ще е това?

- Всъщност договарянията за газа се организираха в разнообразни обединения с представители на Европейска комисия и без тях. Мисля, че не е належащо присъединяване на представители на Европейска комисия, тъй като това е суверенно право на всяка страна - с кого да търгува, по какъв начин да търгува, на какви цени да получава газа.

- Има и други рецензии. Една от тях е, че при дълготрайни контракти с „ Газпром " надали не посредством тях Русия става преобладаваща?

- Знаете ли, че търговията е като танго - танц за двама и двамата имат интерес. Затова не би трябвало да се споделя по този начин, че единствено „ Газпром " е заинтригуван. А тези, които използват газа не са ли заинтригувани? Според мен тези рецензии са спекулации.

- Акцията на прокуратурата преди месец за група за шпионство по какъв начин се отрази на българо-руските връзки?

- Всички тези шпионски кавги, няма да ги изброявам, те са доста добре разказани в пресата, аз бих споделила, че в Русия това се отрази доста неприятно на усещането за България. Въпреки това, че връзките ни имат дълбоки исторически корени, само че това нападателно, с нищо голословно изпъждане на 9 съветски дипломати в продължение на година и половина, несъмнено повлия негативно върху усещането на България. Ние се надяваме, че тази страница към този момент е минало.

- Има ли диалог сред двете прокуратури?

- Към днешна дата не, тъй като евентуално няма точки на контакт. Действително тук беше някогашният общоприет прокурор Чайка и тогава бяха подписани двустранни съглашения. Но разбирате ли, след година и половина на експулсиране на дипломати, за което нямаше причина, нищо не ни беше казано за това, не ни беше обяснено, най-малко по този начин не се случва сред страни, които се считат за другари. Водят се най-малко някакви диалози, а не се прави със публикации във вестника и това смъкна равнището на взаимоотношение сред нас.

- Успяхте ли да се срещнете с основния прокурор Иван Гешев?

- Не. Няма защо.

- В каква посока вървят връзките сред Русия и Европейски Съюз?

- Като цяло те деградираха на практика към нула. Това не значи, че нищо не се случва. Има договаряния на най-високо ниво и в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации имаше срещи с управлението на Европейски Съюз. Но до момента в който участва тази враждебна реторика и вражески стъпки от страна на Европейски Съюз, се колебая че връзките могат да бъдат бързо усъвършенствани. Те могат да се оправят, когато има диалог сред равностойни сътрудници, а не с наставнически звук от страна на Европейски Съюз.

- Преди дни Алексей Навални получи премията „ Сахаров " на Европейския парламент. Какъв знак е това?

- Това не е някакъв необикновен знак, тъй като Западът поддържа Навални. И това е спомагателен знак на внимание от страна на Запада. За нас всичко е задоволително ясно по делото на Навални, тъй като той е наказан не за своите политически възгледи, а за своята икономическа активност. Мисля, че той ще се намира в пандиза, колкото му е определило следствието. Много тъпо, че Навални потегля по подобен път. Той беше обещаващ политик през 2010 година На хората им е забавно да четат, че някой има вила или яхта, само че къде е неговата стратегия? Ако човек претендира за огромна роля за политиката, къде е неговата градивна стратегия? Къде той цели да движи в Русия, къде е? Нищо няма. Само рецензия, че някой има яхта или къща не съгласно приходите.

- Той твърди, че разкрива корупция.

- Ако всичко това беше истина, само че това не е по този начин, тъй като доста от това, което той е написал, не подхожда на действителността. Той е работил за избрани западни кръгове, които желаят да дискредитират редица хора в Русия. Затова ти, в случай че претендираш за водачество и искаш да станеш президент, а той има такива упоритости, то тогава покажи позиция и стратегия какво искаш да направиш.

- Имаше ли това лято доста туристи от Русия по българското Черноморие?

- Не бяха малко туристите, само че бяха по-малко от преди години, най-вече поради пандемията. Защото в оня миг в Русия равнището на пандемията беше доста ниско. Имаше сложности и с издаването на визи. Затова руснаците избраха да почиват в Турция и Египет, където има безвизов режим.

- Каква е обстановката в Русия с КОВИД-19? От международните медии, знаем че болните и смъртните случаи бележат връх от началото на пандемията?

- Ситуацията не е доста добра. Тя несъмнено не е толкоз еднопосочна. Ние сме на 79 място по заболеваемост. Има нов вид на вируса, който е доста инфектиран. При нас няма доста хора, които са се ваксинирали. И това не е, тъй като няма ваксини. Напротив. Имаме 4. Т.е. недостиг на ваксини няма, само че някои хора не желаят да се имунизират. Нашите медици споделят, че в този момент общият имунитет е 45%. Това не е доста.

- Кога е допустимо президентът Путин да пристигна в България?

- Мисля, че това е допустимо единствено когато нашите връзки преминат към положителен дневен ред. Визитата на президент е като разцвет на връзките. Това е ход, който акцентира равнището на нашите взаимоотношения. За страдание в този момент ние нямаме такива връзки с България. За последно Путин е бил тук през 2010 година, само че в качеството му на министър председател.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР