Ревитуса (гръцкият егейски газов терминал) и увеличените товари на втечнен

...
Ревитуса (гръцкият егейски газов терминал) и увеличените товари на втечнен
Коментари Харесай

Вижте откъде България получава газ днес

Ревитуса (гръцкият егейски газов терминал) и увеличените товари на полутечен природен газ (LNG), идващи в неговите уреди, поддържат българския пазар на повърхността от 27 април, когато " Газпром " затвори крана за прилежащата страна, лишавайки системата ѝ от 90% от потребностите ѝ от газ,.

Всеки ден през Гърция в България идват 90 000-100 000 мегаватчаса природен газ, от които 10 000 се доставят от Азербайджан, по контракт посредством газопровода ТАП (Трансанадолския газопровод) и съществуващия гръцко-български газопровод, който работи в противоположна посока.

Останалата част е газ, изпратен до България от " Митилинеос " (Mytilineos), ДЕПА (DEPA) и унгарската компания МЕТ (MET), които употребяват терминала Ревитуса (Revythousa LNG), което им обезпечава гъвкавостта на спомагателни пазари за експорт в миг, когато намират обилие от газ на спот пазара поради намалялото търсене от Китай.

В същото време търговците бързат да разтоварват количества, страхувайки се от идна криза. Всъщност, от май втечненият природен газ, който идва в Ревитуса от Съединени американски щати, Катар, Алжир и други страни производителки, се транспортира през България и Румъния, покривайки дребен % от потребностите им.

ДЕПА е гръцката държавна газова компания, аналог на българската " Булгаргаз ". " Митилинеос " е основан в Гърция (Маруси) промишлен конгломерат с компании металургията и енергетиката.

Според проектите на гръцкия систематичен оператор ДЕСФА (DESFA) през юни към този момент увеличеният импорт на полутечен природен газ в Ревитуса се чака да се удвои по отношение на май, в посока пазарите на България и Румъния. През май на същия терминал към този момент са разтоварени два кораба от името на " Пи Пи Си " (), гръцка компания за произвеждане и систематизиране на електрическа енергия и " Митилинеос " и се чакат още два от MET и един от " Митилинеос ", което ще добави общо към 2,5 милиона мегаватчаса към системата.

За юни са планувани седем колета, две от " Елпедисон " () частна гръцка енергийна компания, две от MET, две от ДЕПА и една огромна от Митилинеос, които ще транспортират два пъти повече от май - към 5 милиона мегаватчаса. Увеличените количества ще заменят, съгласно участниците на пазара, съветския газ, чийто поток ще бъде нулев за Гърция сред 21-27 юни, когато " Газрпом " е насрочил ремонтни действия на част от " Турски поток ".

В публикацията се показва, че Гърция към този момент работи за удвояване на потенциала си за транспорт на природен газ към Европа по така наречен Южен газов кулоар и че Европейската комисия поддържа проекта за стратегическо отделяне на Европейски Съюз от съветския газ. В този развой Гърция ще играе основна роля, отбелязва " Катимерини ".

Вестникът напомня, че от юни, би трябвало да проработи интерконекторът Гърция-България и че България ще получава американски газ през Гърция, терминалите в Ревитуса и Турция, които, както е оповестило българското държавно управление, ще се доставят на по-ниски цени от контрактуваните с " Газрпом ".

С тези вероятности, само че и с опцията за цялостно прекъсване на съветския газ, проектът на ДЕСФА форсира собствен проект за нов плаващ склад. Той би трябвало да бъде конфигуриран през юли. Очаква се в идващите дни ДЕСФА да разгласи търг в (корабна компания за транспорт на полутечен естествен газ) за отдаване чартърен на транспортен съд, който ще работи като плаващ контейнер за интервал от една година.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР