Ретроспективната изложба 100 години назад с фотографиите на Антип Коев

...
Ретроспективната изложба 100 години назад с фотографиите на Антип Коев
Коментари Харесай

Изложба "100 години назад с фотографиите на Антип Обущаров" на "Шипка" 6

Ретроспективната галерия " 100 години обратно с фотографиите на Антип Коев Обущаров " ще показа 106 от фотосите на фотографа, а в една от залите на СБХ на ул. " Шипка " 6 ще бъде показан и албумът му с 226 фотографии.



Фотографските стъклени плаки на Антип Обущаров (1888 - 1942) са съхранили облици от всекидневието в село Шипка и Казанлъшкия край от интервала 1906 - 1931 година

Плаките са били 75 години в ателието на Антип, а в този момент са дарени от наследниците му на етнографския музей Чирпанлиева къща към читалище " Светлина " 1906 в с. Шипка в края на 90-те години, само че едвам в този момент те са показани в галерия.

Текстовете към експозицията и в албума са написани от Гинка Хаджиева, Николай Трейман, Петя Големинова и Александър Иванов.

" Очарова ме индивидът и фотографът Антип с метода си на снимане, покрай хората и тяхното ежедневие. Също несгодите и трагизмът на войната и нейното човешко лице... Той за четвърт век е натрупал голям за времето си списък, който за жалост е разпръснат по разнообразни аргументи, само че най-много от безхаберие за значителност ", показа Александър Иванов.

" Сто години обратно с фотографиите на Антип Коев Обущаров " ще бъде открита на 19 април в галерията на ул. " Шипка " 6 в София. Изложбата ще може да бъде прегледана до 30 април. 

Интервюто на Валерия Николова с Александър Иванов в предаването " Хоризонт до обед " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР