Ретинолът е вид ретиноид, или група от съединения, извлечени от

...
Ретинолът е вид ретиноид, или група от съединения, извлечени от
Коментари Харесай

Разликата между ретинол, ретиноид и ретин-А?

Ретинолът е тип ретиноид, или група от съединения, извлечени от витамин А, нормално намиращи се в вариантите за грижа за кожата срещу стареене без рецепта. Продуктите с ретинол могат да оказват помощ на кожата ви да се почувства по-гладка и да наподобява по-ярка.

Retin-A, марката третиноин, е ретиноид, който се отпуска единствено с рецепта и се употребява за лекуване на акне, бръчки и хиперпигментация. Той е по-силен и работи по-бързо от ретинола.

Тази публикация изяснява ретиноидите и разисква разликите сред ретинол и ретин-А. Също по този начин обгръща евентуалните странични резултати и по какъв начин да изберете най-хубавия артикул за вашите потребности.

Какво съставляват ретиноидите?

Ретиноид е термин, употребен за изложение на група съединения, които се извличат от витамин А. Ретиноидите са добре оценени измежду специалистите по грижа за кожата, тъй като оферират потвърдени изгоди за кожата. Редовното потребление на ретиноид може да ви помогне да тонизирате, изгладите и озарите кожата си.

Ретиноидите могат да усилят производството на колаген, а някои доказателства демонстрират, че могат да усилят и производството на еластин. Това прави ретиноидите ефикасни срещу стареене и те постоянно се срещат в артикули, предопределени да предотвратяват и обръщат признаците на стареене.

Ретиноидите също по този начин форсират скоростта на възобновяване на клетките и могат да оказват помощ за отпушване на порите. ( 1 ) Поради тази причина те се употребяват и за лекуване на акне.

Шест типа ретиноиди се извличат от витамин А. Тези ретиноиди включват:

  • ретинол
  • третиноин
  • адапален
  • тазаротен
  • алитретиноин
  • бексаротен

Ретиноиди и бременност

Ретинол и Retin-A би трябвало да се заобикалят по време на бременност, макар че се счита, че по-новите ретиноиди съставляват по-малък риск за развиващия се плод спрямо предходните версии на медикаментите. ( 2 ) Ако забременеете, спрете приема на каквито и да било ретиноиди.

Какво е ретинол?

Ретинолът е естествена форма на витамин А. ( 3 ) Намира се в доста артикули за грижа за кожата и козметични артикули, продавани без рецепта. Може да ви помогне да извършите кожата си по-ярка и по-мека и гладка. Може също да помогне за попречване на фини линии и бръчки.

Самият ретинол в действителност не визира непосредствено кожата. Ензимите в кожата би трябвало първо да трансфорат ретинола в ретиноева киселина. Едва когато се трансформира в ретиноева киселина, той става ефикасен. Това обаче не е незабавен развой. Процесът на превръщане може да отнеме доста време.

Продуктите с ретинол нормално са много нежни. Колкото по-дълго ги употребявате, толкоз по-вероятно е да видите резултати срещу стареене, само че те нормално няма да доведат до трансформираща смяна.

Колко ретинол фактически се трансформира в ретиноева киселина зависи от няколко фактора.

Тези фактори, влияещи върху ретинола, включват:

  • Количеството ретинол в продукта;
  • Колко е разграден (на какъв брой години е вашият артикул или какъв брой време е бил отварян);
  • Вашата лична телесна химия. Някои хора го трансформират в ретиноева киселина по-бързо от други.

Поради всички тези фактори ретинолът работи постепенно. Може да не видите доста резултати до шест месеца или повече.

Резултатите са кумулативни, тъй че колкото по-дълго го употребявате, толкоз по-добри резултати ще видите. Ретинолът е положително допълнение към вашата рутинна грижа за кожата срещу стареене, само че не е чудодейно лекарство. Вероятно няма да видите голяма смяна.

Странични резултати

Ретинолите могат да причинят нежелани реакции. Може да забележите, че кожата ви става малко розова, откакто нанесете артикул с ретинол. Леко парене или сухота също е постоянно срещано, само че нормално е доста леко.

Повечето хора могат да употребяват ретиноли без доста проблеми, само че в случай че кожата ви наподобява раздразнена, би трябвало да спрете да употребявате продукта.

Как да употребявате артикул с ретинол

Първо измийте лицето си. Когато кожата ви е изцяло суха, нанесете количество колкото грахово зърно от продукта с ретинол. Използвайте пръстите си, с цел да вкарате продукта в кожата си. Тъй като ретинолът може да ви направи по-чувствителни към слънцето, не забравяйте да употребявате и слънцезащитен крем, в случай че ще прекарвате време навън.

Какво е Retin-A?

Retin-A е марката за лекарството третиноин. Retin-A е синтетична форма на витамин А.

За разлика от ретинолите, Retin-A е лекарство, което се отпуска единствено с рецепта. Обикновено се употребява за лекуване на възпалително акне и комедони. Активната съставна част на Retin-A, третиноин, също се употребява за лекуване на фини линии и бръчки и за огряване на тена.

Също по този начин оказва помощ за избледняване на хиперпигментацията, тъмните петна, оставени от акне или увреждане от слънцето. ( 4 )

Не е нужно да чакате кожата да преобразува Retin-A в дейна форма. Той е по-силен от продуктите с ретинол и работи по-бързо. Може да видите усъвършенстване след шест до осем седмици.

Retin-A е по-силно лекуване, само че това също значи, че е по-вероятно да забележите странични резултати, до момента в който го употребявате. Тези нежелани реакции включват:

  • Суха кожа
  • Зачервяване
  • Изгаряне
  • Лющене на кожата

Някои откриватели са открили, че при продължителна приложимост страничните резултати на ретиноидите могат да доведат до положение, наречено дисфункция на епидермалната преграда. Това от своя страна може да способства за развиването на екзема и други кожни болести.

Ефекти на ретинол против ретин-А

Въпреки че работят по сходен метод, ретинолът не е същият като Retin-A. Някои може да нарекат ретинол версия на Retin-A без рецепта, само че те не са взаимозаменяеми.

Ретинолът от време на време се прибавя към медикаментите за акне без рецепта, само че това не е лекуване на акне. Използва се най-често като лекуване срещу стареене.

Технически ретинолът и Retin-A вършат едно и също нещо. Но ретинолът е доста по-слаб от Retin-A и първо би трябвало да се трансформира в ретиноева киселина, с цел да се употребява от кожата. Retin-A може да се употребява непосредствено от кожата незабавно щом се нанесе.

Retin-A е доста по-мощен от ретинола. Дори най-ниската мощ на Retin-A е по-силна от най-високата мощ на продукта с ретинол.

Избор на верния артикул

Дали ще изберете ретинол или Retin-A зависи от това какви са вашите крайни цели. За всеки има преимущества и дефекти.

Обща грижа за кожата

Ако желаете да дадете малко подтик на кожата си, да предотвратите някои признаци на стареене и нямате огромни проблеми, които би трябвало да се вземат решение, ретинолът е най-практичният избор. Потърсете ретинол в лечения без отмиване като овлажнители, кремове, процедури за очи и серуми.

Има разнообразни форми на ретинол. Така че, до момента в който разглеждате листата със съставките на този крем срещу стареене, евентуално няма да видите „ ретинол “. Вместо това ще видите изброена формата на ретинол, която се употребява в този съответен артикул: ретинал, ретинил палмитат, ретинил ацетат, ретинил линолеат.

Колкото по-високо в листата на съставките е, толкоз повече ретинол има този артикул. Ако е финален в листата, той не съдържа доста ретинол и евентуално няма да е доста ефикасен.

Акне, бръчки и белези

За терзания като акне, черни точки, проблеми с пигментацията и по-дълбоки линии и бръчки, Retin-A ще ви даде повече. ( 5 )

В дълготраен проект ще получите по-драматични резултати с ретиноид с рецепта, в сравнение с с версия без рецепта.

Ретинолът може да бъде добра първа стъпка, преди да преминете към по-силен и евентуално по-дразнещ Retin-A.

Кожата ви последователно привиква с ретиноидите, до момента в който ги употребявате. Това не значи, че те не работят толкоз добре във времето. Просто ще забележите понижаване на страничните резултати като сухота и лющене с течение на времето.

Предотвратяване на странични резултати

Какъвто и ретиноид да употребявате, слънцезащитните артикули са наложителни. Ретиноидите могат да създадат кожата ви по-податлива на слънчево изгаряне заради новите кожни кафези на повърхността на кожата ви.

Увреждането от слънцето към момента може да възникне, даже в случай че кожата ви не гори. За да отбраните кожата си, използвайте ретиноид през нощта и нанасяйте слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок всяка заран.

Може също по този начин да желаете постепенно да свикнете кожата си с новото лекуване с ретиноид (това е изключително добра концепция, в случай че имате сензитивна кожа). Опитайте в началото да употребявате вашия артикул с ретинол единствено два до три пъти седмично.

Това ще разреши на кожата ви да свикне с ретинола и ще понижи вероятността да развиете раздразнение. Работете постепенно досега, в който можете да употребявате продукта всеки ден, без кожата ви да реагира.

Резюме

Ретиноидите са лекарствени съединения, извлечени от витамин А и употребявани за лекуване на кожни болести, като свързани с възрастта бръчки или акне. Ретинолът и ретин-А (третиноин) са ретиноидни съединения, само че могат да се употребяват по разнообразни аргументи.

Ретинолът се предлага в доста артикули без рецепта, подобаващи за общи потребности за грижа за кожата, и с течение на времето ще докара до скромни промени, с цел да направи кожата по-мека и гладка. Retin-A е по-силен и се предлага единствено с рецепта. Използва се за лекуване на акне, както и за бръчки, белези и пигментни петна.

Ретиноидите нормално са безвредни за приложимост, само че могат да причинят странични резултати, като зачервяване, лющене или изгаряне на кожата, което в допълнение се поврежда от излагане на слънце. Дългосрочната приложимост може да докара до развиване на други кожни болести, като екзема.

Ретиноидите могат да бъдат потребно допълнение към вашата рутинна грижа за кожата. Ако имате потребност от помощ за намиране на ретиноиден артикул, вашият кожен лекар може да ви помогне да изберете подобен.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР