Рестриктивната финансова политика на Симеон Дянков спънала закупуването на нов

...
Рестриктивната финансова политика на Симеон Дянков спънала закупуването на нов
Коментари Харесай

Дянков спънал придобиването на нови изтребители

Рестриктивната финансова политика на Симеон Дянков спънала закупуването на нов изтребител. Поне подобен извод може да се направи от чуването на Аню Ангелов по време на съвещанието на Временната парламентарна комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан.

" Началото на тази сага не е от нас ", изясни някогашният боен министър.

Още в края на 2008 година, началото на 2009 година при кабинета " Станишев " имало оферта от Съединени американски щати вследствие на запитване от България.

В първия кабинет " Борисов " е основан комитет, който да изследва вариантите за боеспособността на авиацията ни. Ангажирани с изследването били актуалният вътрешен министър Валентин Радев, тогава заместител на Аню Ангелов, както и президентът Румен Радев като началник на Военновъздушни сили.

Получили сме тогава предложения от 15 страни. Имало предложения за нови самолети, както и за втора ръка.

Аню Ангелов напомни, че през 2010 бюджетът на МО е понижен с 40%. Орязването било поради упоритостта да влезем в чакалнята на еврозоната и желанието за ниски дефицити, както и за реализиране на уравновесен бюджет. Документите били очевидни. Имало единствено секретност към методиката за оценка на изтребителите.

Никога не съм пренебрегнал военната експертиза, регистрира Аню Ангелов. До 2012 година МО съумява да разплати остарели задължения и съгласно него към този момент можело годишно да отделяме по 100-150 милиона лв. за аероплан, който да изплащаме в границите на седем години.

Не би трябвало мечтаното да се показва за фактически, предизвести Аню Ангелов. Трите плана за армията ни-нов аероплан, нови кораби и нова сухопътна бойна машина-не можели да вървят дружно. Никога не сме казвали на контрагентите какви са ни опциите за нов аероплан.

Колосални суми коствали новите изтребители. Новият Ф-16 бил към 1,3 милиона $, към 1,2 милиона $ пък бил нов Юрофайтър. Грипен бил най-евтин-малко над 900 000 лв., само че без съоръжение. Всички първични сметки показвали, че нямало по какъв начин да си купим нов аероплан.

С договаряния всичко се реализира, уверен е Аню Ангелов. В хода на диалозите Юрофайтър дали по-ниска оферта с 40%.

Защо военния министър Николай Ненчев е търсил втора употреба аероплан, той не може да си изясни. Това е голяма стратегическа инвестиция за страната, сподели Ангелов. Моето мнение е, че не би трябвало да се бърза, показа той. Има и други благоприятни условия, разяснява някогашният боен министър. Инвестиционният план не е свещена крава, съобщи Аню Ангелов.

Всички страни желаят да си купят нов аероплан. Румъния и Гърция също желаят нов изтребител. Даже ни предложили старите си машини, с цел да си купят нов Ф-35. Самият Аню Ангелов изрази увереност, че договарянията е можело да бъдат доведени до край. До юни 2013 година е можело да имаме изтребител, само че първият кабинет на ГЕРБ подал оставка и изтребителят останал за бъдещето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР