Ресторантьори и собственици на заведения ще залагат на засилена дезинфекция,

...
Ресторантьори и собственици на заведения ще залагат на засилена дезинфекция,
Коментари Харесай

Здравни експерти и ресторантьори с общи правила срещу разпространението на COVID-19 в заведенията

Ресторантьори и притежатели на заведения ще залагат на засилена стерилизация, с цел да опазят живота и здравето на своите клиенти по време на втората вълна на ковид.

Това стана ясно на онлайн среща на представителите на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и държавния здравен контрольор доцент доктор д.м. Ангел Кунчев.

Целта на самодейността е да разпространява най-важните ограничения в промишлеността в изискванията на пандемия, като събитието се провежда от Националната пациентска организация и е част от поредицата уебинари, ориентирани към работодатели и чиновници, заетите в областта на услугите, работещите в публичните институции и други


„ За нас е извънредно значимо да се съблюдават противоепидемичните ограничения, с цел да преодолеем коронакризата допустимо най-бързо. Всеки притежател на заведение и неговите чиновници имат интерес от това.

Радващо е, че досега няма нито едно огнище на вируса в заведение и аз съм уверен, че една от аргументите за това е дисциплинираното държание на множеството сътрудници “, разяснява ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„ Към момента рекомендацията към шефовете и притежателите на заведения е да наблюдават дали продуктът, който са избрали за стерилизация на техните обекти има номер на издадено позволение от Министерството на здравеопазването “, показа държавният здравен контрольор доктор Кунчев.

Той добави, че за заведенията, където се сервират храни и питиета, има работещ логаритъм за съблюдаване на противоепидемичните ограничения и дезинфекцията.


Според него, употребяваните в обектите дезинфектанти би трябвало да бъдат позволени от министъра на опазването на здравето, да бъдат наложително етикетирани от производителя, като на етикета следва да бъдат посочени данните за тяхното предопределение, условията по отношение на метода на потребление, дозирането и изискванията за безвредно предпазване, както и номерът на издаденото позволение.

Съгласно същите тези правила, и за предварителна защита на разпространяването на COVID-19, следва да се употребяват дезинфектанти с потвърдено вирусоцидно или отчасти вирусоцидно деяние, какъвто е коронавирусът.

Освен това, според от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите би трябвало да бъдат позволени за Продуктов вид 2 „ Дезинфектанти и алгициди, които не са предопределени за директна приложимост върху хора или животни “ и за Продуктов вид 4 „ Област на приложимост, обвързвана с храни и фуражи.

Има артикули, които дават отговор по едно и също време и на двете категории деяние. Именно те са подобаващи за стерилизация на повърхности като маси, столове, дръжки на порти, питейни заведения, плотове и повърхности в помещения/кухни за подготвяне на храни и други сходни.

Друга мярка за отбрана на клиентите би могла да бъде елементарните почистващи артикули, употребявани в рутинните санитарно-хигиенни действия, да бъдат сменени с дезинфектанти.

„ Препаратът за стерилизация на повърхности би трябвало да бъде с най-малко 70 на 100 спиртно наличие и е течен, защото алкохолът е измежду най-ефикасните и безвредни химикали, които понижават дейно патогените, в това число и коранавируса “, добави в умозаключение държавният здравен контрольор.

Препоръките на здравните управляващи са да има диспенсъри с дезинфектант на допустимо най-вече точки в заведенията. Мярката е ориентирана както към посетителите, по този начин и към личния състав.

Дори за ръце, експертите предлагат артикули на течна основа с най-малко 70% етилов алкохол. Така дезинфектантът доближава по-добре до гънките на кожата и се разнася по-ефективно.

Желателно е в препарата да има и протектор за кожа, защото се грижи за здравето на епидермиса. Най-често употребяваният, и препоръчван от СЗО, е глицеринът.

Много постоянно в комерсиалните марки се влагат и други съединения, да вземем за пример аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото деяние на продукта.

Това обаче е проблем, тъй като те провокират алергии, ето за какво би трябвало да се търсят артикули с вложени безвредни естествени съставки, като да вземем за пример добре познатата лавандула, поучават специалистите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР