Ресторантьори чакат по половин година, за да назначат готвачи от

...
Ресторантьори чакат по половин година, за да назначат готвачи от
Коментари Харесай

4000 лева заплата и пак не достигат или как внасяме чужденци за най-вкусната професия

Ресторантьори чакат по половин година, с цел да назначат готвачи от чужбина. Много притежатели на заведения у нас са принудени да наемат фрагменти от други страни поради дефицита на личен състав в туристическия отрасъл у нас, заяви шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Проблемът е в това, че процедурите са извънредно тромави, сигнализираха ресторантьори. " Много мъчно се работи в нашия бранш, чака се с месеци за работна ръка от чужбина, доста е комплицирано. Искат да нямаш никакви задължения, даже и настоящи отговорности “, изясни Алибегов. Това значи, че даже единствено една неплатена сметка може да спъне наемането на личен състав въпреки това, разясниха от заведение в центъра на София. Управител на ресторант в столицата показа, че му се постанова да търси фрагменти извън и че единствено от началото на годината двама негови сервитьори са напуснали поради по-високи заплати в чужбина. В момента възнагражденията на готвачите у нас стартират от 1500-2000 лева, като в някои заведения дават и до 4000 лева В момента в механа в столичен квартал търсят да наемат чиновници за топла кухня с опит и дават 3900 лева на месец.

Според Алибегов пречка пред сектора е освен дефицитът на фрагменти, а и незадоволителното средства, които се отпускат за реклама. За бранша той е в границите на едвам 6 млн. лева, до момента в който другите страни имат десетки милиони евро, акцентира специалистът. По думите му е било и огромна неточност да се изгонят съветските туристи. Алибегов изясни, че те нямат нищо общо с войната и политиката, само че фактът, че разпродават парцелите си у нас и към този момент не идват на отмора тук, вреди съществено на туризма ни. " Руснаците с парцели у нас идваха през май и си тръгваха през септември, харчейки парите си тук “, сподели още Алибегов.

Все по-малко са те на морето и през септември, видя тези дни кореспондент на " Телеграф “ в Поморие. Все още надписите на плажа и табелите на заведенията са и на съветски. В заведенията за хранене на реномиран хотелски комплекс целият обслужващ личен състав беше от Киргизстан. Правеше усещане, че девойките и момчетата поназнайваха и български с изключение на съветски и британски език и се справяха добре със отговорностите си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР