Решено: Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да откаже заплащане

...
Решено: Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да откаже заплащане
Коментари Харесай

Съдът реши: НЗОК трябва да плаща и за лечения, които са надлимитни

Решено: Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да откаже възнаграждение на активността на лечебните заведения, даже когато те са надлимитни. Това излиза наяве от на Върховният касационен съд (ВКС). Според документа, следва да изплати на съответната болница в цялостен размер разходваните средства за лекуване на здравноосигурени лица, които са избрали съответното лечебно заведение, даже сумата да надвишават избраните с самостоятелния контракт предели. Законът за здравното обезпечаване (ЗЗО) планува достъп на всички здравноосигурени лица до обезпечения от НЗОК пакет от медицински действия, само че вкарва редица спомагателни правила и условия за достъп, съобразени с неговата неотложност, която последна цели да даде и опция за нужната финансова обезпеченост и значи, че правото на здравноосигурените лица не е нито абсолютно, нито безкрайно. Освен това, решението гласи, че осъществената от съответния реализатор надлимитна активност има инцидентен темперамент, защото с процесния самостоятелен контракт сред страните не е уговорено категорично обвързване на изпълнителя да реализира такава през избран интервал от време, нито е поето повтарящо се обвързване за заплащането й, от страна на възложителя. След като е напълно обусловено от здравноосигурените пациенти, явяващи се трети за подписания самостоятелен контракт лица, които посредством избора си на ответното болнично заведение са упражнили обезпеченото им от ЗЗО право на свободен достъп до здравна помощ и на свободен избор на реализатор, сключил контракт с Районна здравноосигурителна каса (РЗОК), вземането за надлимитна активност няма сумарните белези, които в своето единение, съгласно разясненията в наложителното за съдилищата в страната се поясняват като " периодически заплащания ".
Това решение на Върховен касационен съд поставя завършек на един юридически спор, почнал през 2010 година, написа. Тогава министър-председателят Бойко Борисов и здравният министър професор Анна-Мария Борисова за пръв път от основаването на НЗОК вкарват ограничавания в заплащанията на лечебните заведения, променяни неведнъж по форма и наличие , като им се сложиха предели. Първото дело за погашение на надлимитна активност е заведено от столичната МБАЛ " Света Богородица ". Със свое решение Софийският градски съд осъжда НЗОК да изплати на болница " Света Богородица " надлимитната активност и законната рента за забавата. През идващите 10 години бяха заведени над 100 каузи за надлимитна активност , някои от които не са приключили и до през днешния ден. В множеството от тях НЗОК е била осъждана да заплати надлимитната активност, само че има и такива, в които исковете на лечебните заведения бяха отхвърлени. През това време се смениха три Правителства на Бойко Борисов и едно на Пламен Орешарски. И без значение от партийната принадлежност, всеки приемаше нови и нови ограничавания и рестрикции за заплащанията на лечебните заведения , доста от тях годни и в този миг. В основаната от властта обстановка на юридически безпорядък, стигнахме до предходната година, когато бе с цел да трансформира, записаната в член 51 от ЗЗО възбрана за заплащане на надлимитна активност, реши да изплати дължимите за 2015 година суми, в случай че лечебните заведения се откажат от водените каузи и законната рента , осведоми изданието. Повечето от делата стигнали обжалвани пред третата инстанция до в този момент бяха спирани с избрания, стимулирани с липса на касационни учредения. Решението на Върховният касационен съд беше чакано от години и в този момент въпреки и късно дефинитивно реши разногласието.
 Без болнични предели следващата година, само че единствено в случай че парите за НЗОК стигнат Без болнични предели следващата година, само че единствено в случай че парите за НЗОК стигнат
Налагането на болнични предели може да отпадне следващата година, само че единствено в случай че проектобюджетът на НЗОК за 2016-та година бъде изпълнен, осведоми...
С решението на съда се поставя край и на различен спор – дали заплащанията на надлимитната активност са периодически заплащания или не. Това има значение за погасителната отминалост, която при периодическите заплащания тя е три години, а не пет години, както е в общия случай. Както разказва решението на Върховен касационен съд, заплащането на надлимитна активност няма темперамент на периодически заплащания, тъй като зависят от инцидентни събития и дейностите на трети лица – здравноосигурени пациенти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР