Решението за ротация на всеки 3 месеца на председателското място

...
Решението за ротация на всеки 3 месеца на председателското място
Коментари Харесай

Нинова за ГЕРБ и ПП: Споразумение на джентълмени с по една ръка?

Решението за ротация на всеки 3 месеца на председателското място в Народно събрание е противоконституционно, разгласи от трибуната на Народно събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя попита с какво е привързан тримесечния период и добави: „ Честито на Никола Минчев – ще бъде преседател през лятната почивка. Това е следващ удар върху престижа на Народното събрание, само че сложността не значи да заобикаляте Конституцията, с цел да наместите ползите си “

Нинова напомни цитати от 48-ия парламент, когато тя персонално издигна номинацията на Вежди Рашидов, само че като най-възрастният сред нас. 

Тя напомни думи на представители на Политическа партия и Демократична България при предходното национално заседание:  

„ Ние не чакахме Корнелия Нинова да поддържа непосредствено Вежди Рашидов. Времето на прехода се върна. Ето обединението на крадците. Събраха се да крадат. Никога няма да подкрепим ГЕРБ. Тогава не сме обсъждали закони, изляхте тонове мръсотия “. Тя цитира Явор Божанков, който в този момент е народен представител от Политическа партия: „ По-скоро ще ми изсъхне ръката, в сравнение с да гласоподавам за ГЕРБ. Друг споделя - „ Бих си отрязал ръката, в сравнение с да подкрепим Политическа партия “. Не знам какво е това съревнование да се лишавате от ръце? “, попита Нинова и добави „ Какво е това съглашение на джентълмени с по една ръка? “

Лидерът на Българска социалистическа партия утвърди поръчката за законодателни промени и попита чия е тази стратегия:

„ Част от тези закони са препоръчани от служебния кабинет, част от тях са от кабинета на Кирил Петков - незавършени, зад тази законодателна стратегия застава обединението на джентълмените с една ръка. Колеги, пресметнали ли сте финансовия аспект на тази законодателна стратегия? Не знаете какъв брой коства тази законодателна стратегия? Как заставате зад нея без бюджет? “, уточни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискванията. Тя се обърна към ПП-ДБ като попита те къде са - смяна или статукво. 

Колегата на Нинова от Българска социалистическа партия Георги Свиленски продължи реториката за отрязаните ръце

„ Разбрахме, че сте и в колаборация с президента, който три месеца ще би трябвало да ръководи, до момента в който изпълнявате законодателната стратегия. Президентът обаче ще би трябвало да си отреже и двете ръце, тъй като първо се отхвърли от ГЕРБ, когато излезе с юмрука на площада 2020-а година, по-късно се отхвърли от вас, когато сподели, че е сбъркал, когато ви е основал. Помните ли го това? Нарече ви шарлатани “, сподели Свиленски.

„ И какво имаме в резултат на това днешно наше решение, което вероятно през днешния ден ще бъде взето - парламент с двама представители без ръце и президент без две ръце. И желаете да управлявате страната по този метод? ", заключи Свиленски. 

Асен Василев отговори на социалистите като даде образец, че Движение за права и свободи още веднъж са предложили Вежди Рашидов, като доайен на Народното събрание, да заеме председателското място. Василев не се съгласи с изказванието на Нинова, че ПП-ДБ ще поддържат държавно управление на ГЕРБ, откакто имат ясно решение на националните органи. 

„ Ако желаеме да имаме работещ парламент, ни би трябвало работеща формула за ръководител, като предложихме първите две партии да се ротират. Тази формула пристигна с ясна стратегия какви закони ще се преглеждат в Народно събрание, с цел да не ни изненадат с някой избирателен кодекс “, добави Василев. „ Ако бъде импортиран бюджет, ще гласуваме за неговото скоростно разглеждане “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР