Решението на властите в Латвия да отнемат лиценза на опозиционната

...
Решението на властите в Латвия да отнемат лиценза на опозиционната
Коментари Харесай

Нашата армия. Как руският опозиционен канал Дъжд остана без лиценз в Латвия

Решението на управляващите в Латвия да лишават лиценза на опозиционната съветска телевизия „ Дъжд “ възмути доста медии и критици на Москва. Според тях съмненията, че неразрешеният в Русия канал оказва помощ на съветската войска, са неоснователни и работят в интерес на Кремъл. Не всички обаче са съгласни.

В Латвия обмислят покачване на обвинявания, включване в черния лист за престояване в страната и лишаване на работните визи на публицисти от самостоятелния рускоезичен ефирен канал " Дъжд " ( Дождь ), който беше неразрешен.

В понеделник Националният съвет за електронни медии на Латвия заяви, че за лъчение на малкия екран заради " опасност за националната сигурност и публичния ред ". Това стана, откакто седмица по-рано регулаторът за потреблението на карта, на която нелегално анексираният полуостров Крим е обозначен като съветска територия, както и поради думата " наша " във връзка с съветската войска.

Председателят на съвета Иварс Аболинс сподели, че това не е първото нарушаване на " Дъжд " и че управлението му очевидно " не осъзнава смисъла и сериозността на нарушаванията, заради което не може да работи на територията на Латвия ".

Дотук се стигна, откакто латвийската Служба за държавна сигурност стартира следствие по съмнение, че каналът подкрепя съветската войска, въпреки самият той да е разгласен от Русия за поради рецензиите си към политиката на Кремъл.

Повод за латвийската инспекция станаха думи на водещия Алексей Коростельов в живо предаване на 1 декември, в което неведнъж споделя, че съветските военни на фронта се намират в сложни условия и че не са задоволително снабдени с съоръжение и храна.
Създава неправилна визия за съветската войска, предизвиквайки благосклонности към нея
„ Надяваме се, че ще успеем да помогнем на доста военни, да вземем за пример с съоръжение и просто с съществени улеснения на фронта “, споделя той.

Според службата думите му могат да се поясняват като апел за оказване на материална поддръжка на окупационните сили на Русия, което е неприемливо и " основава неправилна визия за съветската войска, предизвиквайки благосклонности към нея ".

От " Дъжд " незабавно се извиниха, изрязаха фразата от излъчения запис и увериха, че каналът " не се е занимавал, не е и няма да се занимава с помощ на съветската войска ". А Коростельов беше уволнен. В знак на поддръжка двама негови сътрудници пък сами напуснаха.

В сряда латвийски медии оповестиха, че службата за сигурност е предложила на министерството на вътрешните работи да включи Коростельов в черния лист на лицата, на които е неразрешено да влизат в страната. Тъй като журналистът няма латвийско позволение за престояване (живее в Грузия ), не е допустимо да бъде притеглен под наказателна отговорност в Латвия.

Службата за сигурност обаче е предизвестила основния редактор на " Дъжд " Тихон Дзядко за допустима наказателна отговорност при положение на осъществяване на закононарушение - събиране и/или прекачване на финансови или други средства в интерес на съветската войска, според член 77.2 от Наказателния кодекс на Латвия.
 Тихон Дзядко
Междувременно латвийският Департамент по въпросите на поданството и миграцията (DCMA) преценя дали има правни учредения за лишаване на визите, издадени с право на работа на чиновниците на „ Дъжд “. Става дума за 13 души.
" Приятели, върнете се! "
В същото време основният изпълнителен шеф и създател на малкия екран Наталия Синдеева (обявена от Русия за задграничен агент) разгласява видеоклип, в който през сълзи се извинява на Алексей Коростелев. Тя споделя, че е уволнен " поради негова неточност " и че решението за уволнението е било " подло " по отношение на него.

„ Това беше най-лошото нещо, което можехме да създадем в тази обстановка “, призна Синдеева.

Тя приканва и него, и сътрудниците му Маргарита Лютова и Владимир Роменски , напуснали в негова поддръжка, да се върнат на работа:

" Леша, Рит, Роменски, другари, върнете се в „ Дъжд “! Беше неточност, само че нямаше преднамереност. Това беше доста неприятна неточност. Украинците може да не ни простят за това, само че беше неточност. Хората вършат неточности “.

Самият Корестельов по-рано изясни, че е споделил нещо неправилно в ефир и е " подготвен да бъде уволнен в името на решаването на проблемите на канала ".

Според решението на латвийския регулатор излъчването на телевизионния канал ще бъде прекъснато на 8 декември . Освен това достъпът до стратегиите му в YouTube ще бъде затворен на територията на Латвия.

След анулацията на лиценза, малкия екран няма да може да се излъчва в кабелни мрежи в целия Европейски съюз . Но публицистичната гилдия съобщи, че има намерение да продължи работата си в YouTube.

Синдеева заяви, че редакцията ще получи лиценз в друга страна. По всяка възможност това ще значи и преместването ѝ от Рига. Правилата на Европейски Съюз за радиоразпръскване допускат, че лицензът се получава на мястото на главното произвеждане.
" Сериозен удар по свободата на словото "
Последва масирана реакция - повече от 60 редакции на рускоезични медии, в това число регистрирани или намиращи се в Латвия, подписаха в сряда отворено писмо в поддръжка на " Дъжд ". Текстът беше оповестен на уеб страницата на опозиционното издание, което също е основано в Рига.

В обръщението на съветски, латвийски и британски език публицистите показват взаимност с малкия екран:

" Смятаме, че решението за лишаване на лиценза на „ Дъжд “ е незаслужено, погрешно и непропорционално на формалните нарушавания, изброени от организацията. Аргументите, че тези нарушавания съставляват " опасност за националната сигурност " не наподобяват безапелационни ".

Авторите прибавят, че става дума за канал с " явна антивоенна позиция " и " голямо значение в противодействието на съветската агитация ". Това е " сериозен удар по свободата на словото и в последна сметка по сигурността в Европа ", пишат те.

Сред подписалите апела са латвийските редактори на " Новая газета ", " Европа ", " The Insider " и " Важни истории " ; Сабине Сийл, началник на Центъра за медийни проучвания към Стокхолмското учебно заведение по стопанска система в Рига; полският ефирен канал " Vot So " ; изданията " Cholod " и " DOXA " ; екипите на каналите в YouTube " Навални LIVE " и " Ходорковски LIVE ".
Кой оказва помощ на Путин?
Случаят с една от най-уважаваните рускоезични медии провокира остри реакции в Латвия, Украйна и други страни, с изказванието, че даже опозиционни фигури - умишлено или не - симпатизират на неоколониалната политика и имперски стремежи на Кремъл.

Поддръжниците на " Дъжд " обаче отвръщат, че прекъсването на малкия екран, която беше преследвана от Русия, тъй като не се придържаше към реториката на Москва за нахлуването в Украйна, е победа за съветския президент Владимир Путин и удар върху напъните за прекъсване на експанзията.

" Боже мой! За следващ път те не се поддадоха на руснаците, които считат, че единствено локалните простаци би трябвало да съблюдават закона, до момента в който представителите на „ по-силната страна “ са над всичко това. Тази история единствено засрамва съветската съпротива ", написа консуматор в Туитър в поддръжка на решението на Рига.

Пак там латвиец хвали латвийския регулатор за това, че „ не се е подвел от нервността на „ положителните руснаци “.

„ Идеята, че „ границите на Русия не свършват на никое място “, стопля душата както на ватниците, по този начин и на съветските либерали “, написа той, употребявайки откъс от Путин и унизителния диалект за руснак, който безрезервно има вяра в шовинизма на Кремъл.

Други настояват, че мениджърите на " Дъжд " са се явили на чуването пред регулатора без никой от тях да знае латвийски.

„ Мислеха, че там ще приказват съветски “, написа различен консуматор в Туитър.
Напоследък животът му дава малко мотиви за наслада, само че през днешния ден отварят шампанско в Кремъл
Видни съветски либерали, множеството от които напуснали Русия от боязън от гонене поради опълчването им на политиката на Путин, обаче настояват, че решението на Латвия е мотив Кремъл да чества. Според тях никой не има вяра в действителност, че " Дъжд " е осигурявал съоръжение за съветските бойци в Украйна.

„ Днес е празник за Путин. Напоследък животът му дава малко мотиви за наслада, само че през днешния ден отварят шампанско в Кремъл ", написа в Туитър Леонид Волков , основен асистент на ограничения от независимост опозиционен водач Алексей Навални .

Говорителката на Навални Кира Ярмиш добави: „ Анулирането на лиценза на „ Дъжд “ оказва помощ на Путин и не му вреди с нищо “.

Още преди Латвия да разгласи формалното си решение, депутатът от Петербург Борис Вишневски сподели, че анулацията на лиценза ще бъде " доста огромен подарък за съветските пропагандисти ".

" Дъжд " работи в Русия от 2010 година Започнала като развлекателен канал, малкия екран бързо минава към социално-политическата стратегия. През 2014 година множеството сателитни и кабелни оператори я отстраняват. А през 2021 година каналът беше прибавен от съветските управляващи към листата на " задграничните агенти​ " поради " фалшификации за дейностите на съветската войска и апели за екстремистки дейности ".

На 1 март 2022 година , една седмица след началото на съветската военна инвазия в Украйна, Главната прокуратура в Москва изиска блокиране на уеб страницата на " Дъжд " поради " подправени информации за дейностите на съветската войска и апели за екстремистки дейности ". На 3 март каналът прекрати работата си. А на 6 юни получи позволение за лъчение в Латвия и се откри там.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР