Решението на ЦИК до известна степен улеснява комисиите, а цялата

...
Решението на ЦИК до известна степен улеснява комисиите, а цялата
Коментари Харесай

Изборните комисии имат разногласия заради решението на ЦИК за отчитане на вота

Решението на ЦИК до известна степен улеснява комисиите, а цялата информация по отношение на машинното гласоподаване, е в тези флашки и тя се съхранява, сподели Милена Хинкова, ръководител на РИК-Русе

От огромно утвърждение до извънредно отрицание - по този начин реагират хората, които броят бюлетини и попълнят изборни протоколи. След като и препоръчаните от ГЕРБ членове на ЦИК гласоподаваха за една рубрика за хартиени и машинни гласове - каква позиция заеха през днешния ден от партията?

Заради създалото се напрежение в обществото и измежду партиите, през днешния ден и от ГЕРБ настояха ЦИК да преразгледа решението си за отчитане на гласовете в протокола и това да става в две обособени графи за машинния и книжен избор, предава.

Ако това не се случи, от публичния съвет на ЦИК предизвестяват, че това ще бъдат най-тъмните избори в българската история. И дават образец с вота през 2019, когато в близо 1200 секции не бяха регистрирани преференции, липсваха гласове и точно с машините наблюдавали това.

С решението на ЦИК, да се регистрира дружно резултата от машинното гласоподаване и това с бюлетините, се прави опит да се заличи смисъла от машинното гласоподаване, счита Стефан Манов от публичния съвет на ЦИК.

" Ще преброи примерно 250 машинни бюлетини и 40 хартиени, и ще вземе на един хвърчащ лист и ще написа: 250 плюс 40. След което ще написа: в тези 250 има " х " за партия " А ", " у " за партия " Б " и в хартиените отново по този начин и ще прави едни писане, брисане, оправяне, поправяне, дописване. Надяваме се да не се случи това - тези избори да бъдат най-тъмните в българската история ", споделя Манов.

След като и препоръчаните от ГЕРБ членове на ЦИК гласоподаваха за една рубрика за хартиени и машинни гласове, през днешния ден от партията обявиха, че вписването в протокола би трябвало да е в обособени колони.

" Ние не одобряваме всички упреци, които се насочат по тази причина, че ГЕРБ-СДС имат някакво отношение по взимането на решението и ще настояваме в границите на компетенциите, които има ЦИК да преразгледа това свое решение. Още по-малко считаме, че имаме касателство към този въпрос ", сподели Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Хората, които директно визира решението на ЦИК - тези, които ще регистрират резултата също са раздвоени в мненията си.

" Това до известна степен улеснява комисиите. Цялата информация по отношение на машинното гласоподаване, е в тези флашки и тя се съхранява. Няма метод да бъде изменен резултата в записите във флашките, защото ги предаваме за отпечатване ", сподели Милена Хинкова, ръководител на РИК-Русе.

" Гласуването с бюлетина е доста постепенно и мудно освен за нас, за преброяването, а като цяло за хората. Грешката, която може да се получи, първо може доста елементарно да се повлияе на хартиените бюлетини, да бъдат анулирани, да бъдат такива, които не са преброени вярно ", сподели Християн Атанасов, зам. - ръководител на СИК в Русе.

Венета Колева от Бургас има 12 години опит. Казва, че е преброила толкоз доста бюлетини, че за нея няма значение какъв брой графи за попълване ще има финалния протокол.

" Няма по какъв начин да стане операция, тъй като има от всички партии последователи вътре, покровители. Те вземат участие при броенето на бюлетините, когато затворим вечер. Така че не мисля по какъв начин по какъв метод би станало всичко това. Ние броим пред всички. Записват си, протоколи даваме най-после на всички, които желаят от покровители и наблюдаващи ", сподели Венета Колева - член на СИК.

А конфликтът на машината против хартията продължава и на тези избори.

До този миг от ЦИК не са коментирали обществено абсурда. Изказване чакаме на следващия ден по време на постоянния им брифинг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР