Много от почивните станции, строени по време на социалистическото минало,

...
Много от почивните станции, строени по време на социалистическото минало,
Коментари Харесай

Соцкурортът Купари, който войната в Югославия превърна в призрачен град

Много от почивните станции, строени по време на социалистическото минало, потъват в давност и носят единствено белезите от размирните времена. Някога ваканционен курорт, а в този момент остатъци от военна зона, в разцвета си през 60-те години курортът Купари в някогашна Югославия е скъп освен поради изключителната хубост на своя плаж, само че и поради модернистичната си архитектура, написа Euronews.

Ваканционният комплекс е единствено на 15 минути път с кола южно от средновековния град Дубровник в Хърватия. Построен е в ера, когато държавни компании и държавното управление в комунистическа Югославия построяват ваканционни курорти за своите служащи по Адриатическото крайбрежие. Оставен в продължение на десетилетия да гние след югославските войни, курортът скоро ще бъде възобновен, с цел да доближи предходната си популярност.
Каква е историята на курорта Купари?
По време на градежа си, партията дефинира курортът Купари като един от най-важните планове. Повечето дребни хотели са били национализирани, а този е трябвало да се роди като по-сериозно решение. Югославската войска взема решение да го разшири и употребява за някои от високите рангове.

Перлата в целия комплекс е хотел Пелегрин, който разполагал с 400 стаи. Пуснат е публично в деяние през 1963 година Дизайнерът е обещаващ 32-годишен млад босненец на име Давид Финци. Веднага е разгласен за изключителна конструкция и предлага футуристична фасада, направена от бетон и камък. Повечето балкони на хотела са ориентирани да гледат към Адриатическо море.

През идващите години се раждат и други спомагателни хотели в района. Накрая се доближава до здания, предлагащи към 1600 посетители и още към 4000 летовници в околните лагери. Архитектурният историк Борис Видакович признава, че мнозина подценяват тази локация и че в този момент е мъчно да се оцени какъв брой значим е станал регионът.

Хотел Пелегрин се появи на кориците на архитектурните списания, когато беше издигнат. Тогава това изненада както специалистите, по този начин и необятната общност. Сградата е един от пионерите, сложили началото на ново потомство, нов вид крайбрежни планове “, споделя той.

„ Беше необикновено да видя подобен млад проектант, с толкоз доста убеденост, да успее да сътвори подобен автентичен и емблематичен хотел. Той притегля вниманието до през днешния ден заради това – даже в настоящето си положение на разпад, хотелът към момента наподобява колосален, емблематичен и различим ", добавя той.
Курортът и войната
По-малките хотелски бази са посрещали посетители през зимата и са разрешавали практикуването на разнообразни зимни спортове. Поколения деца от близкия Дубровник прекарват огромна част от детството си там, спортувайки в закритите арени и басейни на курорта - от баскетбол до водна топка. Но Купари губи своя сексапил с експлоадирането на Югославската война. През 90-те години е застигнат от експанзия, а през идващите 20 години е оставен на произвола на ориста. Никой не следи за неговото положение и не се интересува какво се случва във времето. 

Много от жителите на Хърватия прекарват своите млади години в този хотел, един от тях е Един Брайович, а мнозина носят в себе си щастливите мемоари. Купари е разполагал със зала за боулинг, предложил е занимания като тенис на маса, поле за баскетбол и футбол. Извикани са треньори по карате, балет, плуване и водно поло. В началото на 90-те години, хотелът е ограбен и изгорял от югославската войска, до момента в който отстъпват пред напредващата хърватска войска.
Купари може да бъде възобновен
Купари е завещан от хърватската войска и доста дребна част от него е още дейна. В началото на новото хилядолетие е възложен на държавното управление. Многократно има опити за поправки и връщането на остарялата популярност. През 2015 година съветски милиардер влага в Купари, а през 2022 година планът е възложен на хотелска верига от Сингапур, която би трябвало да го приключи.

Официалните проекти за откриването са планувани за 2025 година Не се плануват забавяния, най-малко не и на публична дата. Предизвикателството е съществено за всеки вложител, тъй като се приказва за повърхност от 150 дка, която би трябвало да се върне до предходната си популярност. Днес мястото постоянно се посещава от локални поданици, които се разхождат из бетонните парчета на историята, с цел да размишляват за едни отминали времена. Купари се е трансформирал и в дестинация за хората, които желаят апокалиптичен декор за своите клипове и филми, добавяйки и синята красива вода на Адриатическо море.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР