Решението на Русия да спре доставките на природен газ за

...
Решението на Русия да спре доставките на природен газ за
Коментари Харесай

Защо спирането на газа за България и Полша е автогол за Русия

Решението на Русия да спре доставките на природен газ за България и Полша е PR-ход, който пробва да показа Москва в по-силна позиция, само че не и да докара до съществени вреди за двете държави-клиенти на " Газпром ", най-малко в кратковременен проект. 

Това е анализът на Агат Дьомаре, експерт по стопанска система и геополитика и шеф по световните прогнози в The Economist Intelligence Unit. 

" И Полша, и България възнамеряват да спрат вноса на съветски газ към края на 2022 година Русия на процедура стопира износа на газ към страни, които така и така към този момент не го желаят ", припомня тя. 

Финансовият министър Асен Василев разгласи, че България няма да възобнови дълготрайния си контракт с " Газпром " поради войната в Украйна на 19 март. Действащият контракт изтича в края на 2022 година, а Василев уточни, че наличните различни газопроводи до България са задоволителни, с цел да покрият потребностите на България (около 3 милиарда кубични метра). 

Дьомаре обръща внимание и на момента, в който Русия подхваща хода за преустановяване на доставките за Варшава и София - тъкмо след края на зимния сезон. 

" Ако Москва искаше да нанесе сериозен удар, щеше да спре износа по-рано ", споделя тя, като показва, че в същия ден, в който " Газпром " прекъсна снабдяването, военните министри от към 50 страни се събраха в немската база " Рамщайн ", с цел да обсъдят по какъв начин да оказват помощ на Украйна в съпортивата против Русия. 

" Каква е тактиката на Русия? Кремъл ще се пробва да показа прекъсването на газа като огромна победа и да се показа в по-силна позиция. Москва обезверено се пробва да покаже, че има преимущество, и желае да промени медийния разказ. Имайки поради съветските военни проблеми в Украйна, Москва желае да отмести вниманието от военния форнт ", споделя още тя. 

Според разбора на Агат Дьомаре нападателният ход на Кремъл не тормози изключително доста Европейски Съюз, тъй като единствено ускорява проектите за редуциране на зависимостта от съветски енергийни източници - даже е допустимо да промени досегашната неуверена позиция на немското държавно управление в това отношение и да форсира френския апел за въвеждане на публично ембарго върху съветския нефт в Европейски Съюз. 

Дьомаре предвижда, че Кремъл няма воля да позволи спора по изкусен път - изключително откакто Украйна унищожи флагмана на Черноморските Военноморски сили " Москва ". Според нея задочният конфликт сред Русия и Запада ще продължи най-малко до края на юни, когато може да се чака нова военна ескалация. 

" Какъв е резултатът? Спирането на газа за Полша и България е следващият автогол за Москва. Това в допълнение понижава съветската дарба да води войната в Украйна (финансово) и изолира съветската стопанска система. Опасното развиване: притеснително е, в случай че Путин счита, че към този момент няма какво да губи ", споделя тя. 

Сходен разбор прави Симоне Таляпиетра - старши помощник към института " Брюгел ", който е експерт по интернационалната енергийна политика. 

Той показва, че прекъсването на газа от страна на Русия е образец за това, че страната възприема ресурса като геополитическо оръжие. Таляпиетра не изключва този ход да бъде още един и по отношение на други европейски страни в идващите седмици. 

Руският газ задоволява към 50% от потреблението на Полша, само че страната може да се оправи с различни източници с помощта на съществуването на LNG-доставки и високатао снабденост на газовите складове до 76%. 

В България съветският газ покрива 90% от потреблението, само че горивото се употребява най-вече за отопление - заради тази причина прекъсването на износа от Русия не е кратковременен проблем за страната. 

" Проблем може да настъпи през идната зима, само че страната може да получи газ от Румъния и скоро ще внася по 1 милиарда куб. м. на година от Азербайджан през новия интерконектор с Гърция. Това е значим план и от позиция на запълването на националното газохранилище, което сега е празно на 85% ", предизвестява икономистът. 

Той също акцентира, че и Полша, и България скоро ще приключат договорите си с " Газпром " и заявяват, че не желаят да ги възобновяват. Двете страни са значими за Русия предвид на това, че са директни страни. 

Симоне Таляпиетра показва, че основната цел на Владимир Путин с въвеждането на ултиматума за заплащания в рубли е да " раздели европейските страни и да се опита да употребява разделянето като инструмент за въздействие ". 

" Европейските държавни управления би трябвало да приложат всички незабавни ограничения, с които разполагат, с цел да подсигуряват сигурността на доставките. Всеки милиард пространствен метър газ, който не се употребява, към този момент става значим. Гарантирането на солидарността сред страните от Европейски Съюз е фундаментално - изключително в миг, в който континентът би трябвало да възобнови залежите в хранилищата си. Това е основно, с цел да не се допусне тактиката на Русия " разделяй и владей " да проработи ". 

Зимата е най-хубавият съдружник на Путин, споделя още икономистът, заради това Европейски Съюз не може да си разреши безучастие преди идващия отоплителен интервал - решението е общи поръчки за газ на европейско равнище, запълване на изчезналите количества в газохранилищата и " умни наказания против съветския нефт и газ в Европа ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР