Решението на Русия да спре доставките на газ за България

...
Решението на Русия да спре доставките на газ за България
Коментари Харесай

Изнудване. Фон дер Лайен и Зеленски осъдиха спирането на газа за България и Полша

Решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша е „ непровокирано и неприемливо “. То демонстрира, че Русия не е благонадежден снабдител на природен газ. Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в своя позиция в сряда.

Повод за думите й стана оповестеното едностранно от страна на съветския енергиен колос „ Газпром “ към България и Полша. До това се стигна, откакто Москва изиска доставките да бъдат осъществявани в рубли, само че това беше отказано от страните от Европейски Съюз.

„ Това е следващ опит на Русия да употребява газа като инструмент за инзудване “, сподели още Фон дер Лайен. Тя акцентира, че Европейски Съюз е подготвен за сходен сюжет и поддържа непрекъсната връзка с всички страни членки. По думите й към този момент са направени проекти за различни доставки, които включват координирани дейности сред страните от блока и „ взаимност “ сред тях.

Заедно с това Европейски Съюз приготвя своя „ съгласуван отговор “ против Москва.

По-рано в сряда стана ясно, че физическото подаване на газ към България и Полша към момента не е спряно. Българският министър председател Кирил Петков сподели, че прекъсването на газа към София е „ жестоко нарушаване на контракта и шантаж “. Министърът на енергетиката Александър Николов акцентира, че българската страна изрядно е изпълнявала контракта си с „ Газпром “, а все още природният газ се употребява „ повече за политическо и икономическо оръжие във формат на водената война “.

България има контракт с „ Газпром “ за доставка на природен газ до края на 2022 година България получава близо 80% от потребявания газ от "Газпром износ ".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също атакува Москва като я упрекна в изнудване на Европа, което цели да наруши единството на страните от Европейски Съюз.

„ Русия се пробва да разклати единството на нашите съдружници. Русия също по този начин потвърждава, че енергийните запаси са оръжие. Точно поради това Европейски Съюз би трябвало да бъде обединен и да наложи ембарго на енергийните запаси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие “, оповестиха от кабинета на украинския президент.

Българският евродепутат от „ Демократична България “ Радан Кънев дефинира дейностите на Русия като „ опит на Путин да раздели съюза “, както и за „ опасност “ към България.

По думите на премиера на Полша Матеуш Моравецки газохранилищата в Полша са запълнени на 76% от потенциала си.

По данни на „ Булгартрансгаз “ българското газохранилище в Чирен е цялостно на 18% от потенциала си. Министърът на енергетиката Александър Николов подсигурява, че доставките на газ на вътрешния пазар няма да бъдат спирани най-малко до края на май. Той добави, че няма изгледи в България да се доближи до режим на потреблението на природен газ.

В началото на април България и останалите страни от Европейски Съюз отхвърлиха да, защото това е в несъгласие с дълготрайните контракти за доставка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР