Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли от Сирия американските

...
Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли от Сирия американските
Коментари Харесай

Руска медия за изтеглянето на САЩ от Сирия: Позорно бягство

Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли от Сирия американските военнослужещи издава най-много предпочитание да постави линия на не прекомерно сполучливата тактика на днешната американска администрация в близкоизточната страна, написа съветският в. "Комерсант ".

Според наблюдаващия Максим Сучков за Тръмп въпросът опира до политическото му оцеляване, визирайки по-специално следствията, засягащи Тръмп, които се водят в Съединени американски щати. "Президентът се стреми да измести в друга посока вниманието на своите гласоподаватели и да показва, че извършва предизборните си обещания ", споделя той. Може би става дума за маневра, целяща да отвлече вниманието на американската публика от неподходящата за Тръмп вътрешнополитическа обстановка, счита и специалистът от Съединени американски щати Майкъл Кофман. "Това е към този момент второто му изказване за евакуиране на войските, Владимир Путин направи три ", припомня той. За Белия дом в този момент ще е най-трудно да потвърди, че от присъединяване си в сирийската акция печелят Съединени американски щати, а не Русия, добавя "Комерсант ". Руското външно министерство на часа поддържа решението на Тръмп, в което съзря действителни вероятности за политическо споразумяване в Сирия, припомня изданието.

Председателят на комисията по защита в Държавната дума (долната камара на съветския парламент) Владимир Шаманов отхвърля пред "Известия " изказването на Тръмп, че войските на Съединени американски щати са изпълнили задачата си, извоювайки победа над "Ислямска страна " (ИД) в Сирия. "В този блъф не имат вяра нито американците, нито съдружниците им, нито международната общественост ", декларира съветският народен представител. Според Шаманов триумфите в битката с ИД в Сирия напълно се дължат на съветските сили в страната, работили взаимно с турски и ирански структури, а изтеглянето на американските войски съставлява "позорно бягство, съпоставимо с бягството им от Виетнам ".

Сирийски парламентаристи акцентират пред "Известия ", че напускането на американците ще разреши на държавното управление в Дамаск да си върне контрола над територията оттатък левия бряг на Ефрат до границата с Ирак.

Според шефа на външнополитическата комисия в съветския сенат Константин Косачов изтеглянето на американските войски може би има двойно дъно. "Вашингтон ще продължи да работи посредством съдружници, в това число неофициални и съмнителни ", отбелязва "Газета ". Сенаторът вижда повода в две вътрешноамерикански трендове. "Едната изисква Америка да си гледа най-много своите работи и да не води война за непознати ползи. Другата - да не се отстъпва Сирия на президента Башар Асад и на "лошата " Русия, тъй като това може да се изтълкува като проваляне за Съединени американски щати ", разяснява той във Facebook.

Изявленията на Белия дом може би са предзнаменование за готвени от Съединени американски щати провокации в Сирия, счита съветският народен представител Александър Шеин. Но съгласно сътрудника му Дмитрий Новиков, в случай че Щатите изпълнят уговорката си за евакуиране на силите, те ще спомагат за споразумяване на обстановката в района. Аналитици показват, че Тръмп упорства за евакуиране на войските през цялото време на мандата си и тази негова стъпка наподобява поредна, написа "Росийская газета ". "Американците прочее оставят без поддръжка своите кюрдски съдружници. Изтеглянето на военните обаче не значи, че от Сирия ще си заминат многочислените инструктори и съветници. Освен това войски на Съединени американски щати има в прилежащ Ирак - там хората от ИД несъмнено още не са победени ", иронизира вестникът.

Изявлението на Вашингтон за евакуиране на военните най-вероятно е направено след договаряния с Анкара по отношение на подготвяна турска интервенция против кюрдите в Северна Сирия, счита арабистът Борис Долгов, представен в онлайн изданието "Политроссия ". Според специалиста кюрдските въоръжени формирования, покровителствани от Съединени американски щати, управляват една трета от територията на Сирия. Вашингтон е употребявал тези територии, с цел да построи свои опорни пунктове, даже летища и системи за противовъздушна защита. Долгов твърди, че Съединени американски щати просто физически няма по какъв начин да извозят мигновено от страната цялата тази инфраструктура. По думите му Белият дом цели да изтъкне с изказването си, че предислоцира своите войски от региона, където Анкара възнамерява да нанесе удар по кюрдите. Но съгласно съветския аналитик "американските войски няма да изчезнат напълно от сирийската акция ".

"Взгляд " не чака изключително сурова интервенция на турците против кюрдите. "Щом американците си тръгнат, кюрдите ще бъдат принудени да се държат по-внимателно и внимателно с Анкара и ще станат по-сговорчиви в договарянията с Дамаск, също и надалеч по-склонни да се вслушват в причините " на Москва. За Русия обаче най-важните последствия от напускането на американците са други, акцентира електронният вестник. Как ще се държи отсега нататък турският президент Реджеп Ердоган и няма ли да разиграе "американската карта " против Русия ", пита се "Взгляд ". Руското издание обаче припомня, че американско-турските несъгласия не се изчерпваха единствено със сирийско-кюрдската тематика, а руско-турските връзки са значими за Ердоган в стратегически проект. "Затова турският водач може да направи демонстративни стъпки за доближаване със Съединени американски щати и даже да протака съглашението за покупка на съветски зенитни комплекси С-400. Принципно обаче курсът му няма да се промени. Турция желае и може да се подреди измежду великите сили на 21-и век - което е невероятно без разностранно и несъмнено стратегическо партньорство с Русия ", добави медията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР