Решението на парламента за военно-техническа помощ за Украйна е опасна

...
Решението на парламента за военно-техническа помощ за Украйна е опасна
Коментари Харесай

Президентът: Политиците не трябва да пренасят страстите на войната у нас и да дълбаят разделение в обществото

Решението на Народното събрание за военно-техническа помощ за Украйна е рискова стъпка към въвличането на България във войната, разяснява пред публицисти Румен Радев

Партиите подценяват здравния разсъдък и решението на Народното събрание за Украйна е рискова стъпка към въвличането на България във войната. Самата дефиниция „ военно-техническа помощ “ е задоволително разтеглива и рискована. Това разяснява президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос, откакто взе участие в церемонията на площад „ Свети Александър Невски “ във връзка 6 май.

„ Днес всички българи справедливо отдаваме респект и благодарност към нашите военни и към всички, починали за родината. Войната, която бушува директно до нас и която до скоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и съответни решения, които да не основават опасности, а да укрепват националната сигурност “, съобщи Румен Радев във връзка днешния Ден на храбростта. Той добави, че главният дирек на сигурността е Българската войска и хората, които са се посветили на нея с подготовка, осигуреност, мотивация и отдаденост.

Президентът предизвести, че военният спор в Украйна не се обрисува да бъде къс и ще се разраства, по тази причина чака рационални решения от българските политици. „ Не бива да се позволява пристрастеностите на войната да се придвижват в България. Затова още един път приканвам българските политици деликатно да преценят следствията от своите думи и да не дълбаят разделяне в обществото ни “, съобщи Румен Радев и добави, че е рисково и безусловно неприемливо в центъра на столицата да се основават конфликти във връзка войната.

„ По българските улици, би трябвало да се веят български флагове. Наш човешки и публичен дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да ги поддържаме по всякакъв начин “, сподели президентът. Той означи, че кръвопролитията стартират с милитаристки апели, които нямат място у нас. „ Всеки, който по един или различен метод придвижва тези пристрастености в България, или ни въвлича във войната, би трябвало да понесе своята отговорност “, добави президентът. Президентът посочи, че, както предизвестява чешкият политик Вацлав Клаус, бягството от договаряния значи удължение на спора със всичките му последици. „ Това значи икономическа самоликвидация на Европа и очевидно ние сме се запътили натам “, добави Румен Радев.

В Деня на храбростта и празник на Българската войска на площад „ Свети Александър Невски “ в София президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили на Република България взе участие в тържествения водосвет на бойните флагове на Българската войска. Президентът одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и сервира венец пред Паметника на Незнайния боец.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР