Решението на общинския съвет в Бурас, с което бе позволено

...
Решението на общинския съвет в Бурас, с което бе позволено
Коментари Харесай

Бургас ще се опита да си върне улицата през Догансарай

Решението на общинския съвет в Бурас, с което бе разрешено деактуването на част от общинска улица и прехвърлянето й в благосъстоятелност на " Хермес Солар " - компанията зад Догансарай, отива на изправителен. Общинските съветници Димитър Найденов от " Демократична България " и Константин Бачийски - от Политическа партия " Средна европейска класа " са внесли докладна за анулация на решението, която е съумяла да стигне до разглеждане в общинския съвет. Докладната е отхвърлена на правна комисия, само че с дребен брой гласове и отива за разглеждане в зала на идното съвещание на съвета във вторник. 

Това заяви за " Сега "  Димитър Найденов във връзка откритите от прокуратурата нарушавания при инспекцията в сараите и други планове по черноморието. Това не е първият опит за пробутване на сходна точка в дневния ред на общинския съвет, само че предходния отчет катастрофира в локалната правната комиия. 

Както " Сега " писа, на 28 април общинският съвет в Бургас утвърди промени в подробния организационен проект на три квартала на територията на парк " Росенец ". С измененията към парцела на " Хермес Солар " се придават 4566 кв.м от някогашна общинска улица. Аргументът за деактуване на улицата е, че тя към този момент е с отпаднало предопределение и не води до обществен парцел. С измененията в проекта се прокарва и нова улица покрай охранителната зона на нефтобаза " Росенец ", като се твърди, че тя ще е задоволителна за гарантиране на достъпа до плажа в непосредствена непосредственост до сараите. Промените в проекта бяха признати в ексклузивен порядък по гледище на кметската администрация с аргумента, че в случай че не бъдат гласувани незабавно, общината ще загуби обществено финансиране за благоустрояването на рибарското населено място Ченгене скеле. 

Двамата съветници настояват, че при приемането на решението за изменение на проекта и допускане на деактуване на общинска благосъстоятелност и прехвърлянето й на частни лица са осъществени нарушавания. Докладната е прокарана в дневния ред като незабавна без опция за запознаване с приложената 47 страници документи, а в това време спешността не е аргументирана на никое място в самия такст. Това е в несъгласие с правилника за активността на съвета, настояват общинските съветници. Според тях решението влиза в колизия и с различен закон - за общинската благосъстоятелност. Законът разрешава деактуване от обществена в частна общинска благосъстоятелност на парцели, които са изгубили предназначението си да задоволяват трайно публични потребности. Съветниците настояват, че няма никакви доказателства улицата да е изгубила предназначението си. 

Ключов по тази тематика е различен въпрос - чия е собствеността върху кея, построен пред сараите и по какъв начин е открита тя. " Този пристан стои неусетен от кадастъра с години и за него не е имало данни за благосъстоятелност. При приватизация на " Нефтохим " -а и при последващите продажби просто този пристан го няма. В един миг той стартира да пораства - сателитни фотоси демонстрират по какъв начин той е нараснал с над 200 метра в периодад от 2018 до 2019 година През март, 2020 година в констативен акт  към този момент се твърди, че той е благосъстоятелност на " Хермес Солар " и кеят е отразен в кадастъра. За този пристан се твърди, че е строен през 80-те години, пък в това време на фотосите се вижда, че той не е попадал преди края на 2019 година ", изясни Найденов. Подробно следствие за кея и актуването му на името на компанията пусна уеб сайтът " Биволъ ". Въпросът е основен, тъй като това би било единственият парцел обществена благосъстоятелност, до който да води улицата с отпаднало съгласно общината предопределение. " Показателна и разполагането на дейностите на институциите в годините - смяната в подробния проект, в който се твърди, че улицата към този момент не води наникъде, се иницира още преди да е ясна ориста на кея. Явно нещата са били ясни за този, който се разпорежда ", добави Найденов. 

Другият обществен парцел - плажът, до който се пробваха да стигнат протестиращите, е отляво на сараите, а излазът на общинската улица е вдясно от тях. " Тепърва ще се нищи проблемът с кея. И без него обаче препоръчаният сега обиколен различен път за постигане до плажа не прави работа, тъй като не излиза покрай него и се постанова да се минава крайбрежието, част от което е под вода. Скачахме от камъни на камъни при митинга, с цел да стигнем до плажа ", твърди Найденов.

Не е ясно какви са възможностите на докладната на фона на изказванията на общината, че няма правна опция за анулация на решението. Според версията на администрацията, има импортирани правосъдни тъжби против решението и няма процедура, по която общинският съвет самичък да го анулира. В отговор на тези причини съветниците вадят други решения, в който съветът е отменял към този момент взети решения. 

ХАНГАР ИЛИ САРАЙ

Съветниците ще ревизират детайлно и издаденото разрешение за градеж на самите сараи. " По кадастър тези хубави здания са нанесени като едноетажни и са разказани като хангар, хранилище, гараж ", заяви пред Би Ти Ви Найденов. Възможно е обаче това да е проблем с отразяването на статута на парцела в кадастъра, а да няма проблем с документите, признават съветниците.  " Ще предизвиквам и процедура за нанасяне на съответните профилирани карти на обществения плаж до сараите ", разяснява още Найденов. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР