Решението на Нидерландия да и да я остави напълно сама

...
Решението на Нидерландия да и да я остави напълно сама
Коментари Харесай

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Решението на Нидерландия да и да я остави изцяло сама да чака участие за безвизовата зона предизвика смесени реакции.

Евродепутатът Радан Кънев от ЕНП/ " Демократична България " описwа протичащото се като " най-сериозният дълготраен, стратегически риск за обществото ни ". Според него огромна част от аргументите страната да е в това състояние се корени в " систематичната корист с европейски тематики за вътрешна консумация, вместо действителна дипломация и дейна политика ".

" Защо са груби, съдбовни неточности? Не тъй като холандците са прави - не са. И не тъй като у нас отговорни няма - има, и то доста. А тъй като това са послания за вътрешна консумация, вътрешна политика, които не оказват помощ нищо за по-добър резултат на 8-9 декември или за бързо превъзмогване на изолацията ", разяснява Кънев.

Още преди месец Нидерландия съобщи, че няма да поддържа влизането на България в Шенгенското съглашение.
Причините, които те показват, са проблеми на южната граница с Турция, както и неналичието на съответно правораздаване и повсеместна корупция.Окончателното решение за участието ни ще бъде взето сред 8 и 9 декември по време на Съвета по правораздаване и вътрешни работи.Нидерландската страна обаче ще поддържа кандидатурите на Румъния и Хърватия и по този начин България може да се окаже в цялостна изолираност.
Според политолога Огнян Минчев изолацията на София е " най-голямата съветска победа над България след избирането на Радев за президент през 2016 година ".

" Това е оценка за целокупната българска политическа класа, която от две десетилетия работи за превръщането на България в образец за слаби и неефективни обществени институции, уязвими на напън - както от локалните олигархични структури, по този начин и от мощната съветска тактика за редовно корумпиране на българския публичен живот ", написа той в обява в профила си във Фейсбук.

Икономистът Евгений Кънев дава сходно пояснение и показва, че реакцията на президента Румен Радев против нидерландския министър председател Марк Рюте е опит президентът " да прикрие личния си цинизъм ". Той засяга дейностите на служебния кабинет, в това число даването на концесии на съветски компании на бреговата линия и неуспеха му при оправянето с всекидневния трафик на мигранти.

" Поведението на публична България е като на слаб възпитаник, който все се оправдава, че всичко е научил, споделил, написал, само че … опять двойка. Защото учителят не е оценил старанието му, а единствено резултатите му ", показва Кънев.

" Вместо да концентрира власт в сгода на Русия и нейните наместници у нас - (президентът) да е изразил грам поддръжка за партиите, които се борят за нужните промени? Е, Радев смъкна юмрука и получи юмрука на Европейски Съюз ", добавя още икономистът.

От своя страна, депутатът от ГЕРБ Александър Ненков даде свое пояснение за решението на Нидерландия, като сподели, че " в този момент ще си сърбаме това, което сами си надробихме ".

По думите му за последните две годни България е замязяла на " една слаба страна, която се движи единствено по инерция, без изгледи скоро това да се промени ".

" По-голямата причина обаче е, че наклонността която стартира преди няколко години, знайни и незнайни политици обикалящи по света и през посолства, клепащи страната си какъв брой сме неприятни, какъв брой сме корумпирани, какъв брой за нищо не ставаме, докара до това, че не ни почитат и им дадохме елементарно опрощение, за какво да не ни одобряват ", показва Ненков, като не излиза наяве кои тъкмо политици засяга.

Защо да сме част от Шенген?

България от години се пробва да стане член на Шенгенското пространство, само че това се оказа непостижима задача за няколко държавни управления поред. Кандидатурата ни е обвързана с тази на Румъния, само че в последно време в Европа се появяват апели След решението на Нидерландия това е още по-вероятно да се случи.

София и Букурещ са изпълнили критериите за участие в зоната, свободна от граничен надзор, а Европейският парламент утвърди включването на двете страни още през юни 2011 година Позицията е доказана в следващи няколко резолюции, като през октомври 2022 година

По въпроса за участието им в Шенген обаче няма единогласие, а страните в Съвета на Европейски Съюз би трябвало да реализират такова, с цел да може предлагането да се осъществя.

В Шенгенското пространство членуват 22 от 27-те страни в Европейски Съюз.
В зоната са: Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Нидерланция, Португалия, Испания, Швеция, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения;Извън зоната по свое предпочитание е Ирландия;Извън зоната поради неуредени гранични разногласия е Кипър.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР