Решението на Нидерландия да блокира приемането на България в Шенгенската

...
Решението на Нидерландия да блокира приемането на България в Шенгенската
Коментари Харесай

Остри реакция в България след "не" от Нидерландия за Шенген

Решението на Нидерландия да блокира приемането на България в Шенгенската зона без граничен надзор провокира остри реакции в България.

" Вместо европейска взаимност, България получава цинизъм! ", написа в профила си във Facebook президентът Румен Радев. Той напомня, че трима български служители на реда са починали до момента при защитата на външната граница за Европейския съюз.

Според Радев министър председателят на Нидерландия Марк Рюте неприемливо е внушил, че тази граница би могла да бъде премината против 50 евро.

Като " извънредно обидно " дефинира това министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В своя писмена позиция той декларира, че България поставя " изключителни ", по думите му, старания за гранична защита, и показва мнението на Европейската комисия, съгласно която България дава отговор на всички условия на Шенгенското законодателство.

Според министъра на правораздаването Крум Зарков Нидерландия работи " голословно от техническа, юридическа и политическа позиция ". Пред Би Ти Ви Зарков изрази неразбиране от решението, защото, съгласно него, България е направила задоволително да убеди нидерландското държавно управление, че извършва Шенгенските условия.

" Говорихме с холандците доста пъти, отговаряхме на всеки един от техните въпроси. И в този момент внезапно техният министър председател министър с такива неприемливи внушения взе това извънредно решение. Това държание е напълно за сметка на Нидерландия сега ", сподели Крум Зарков.

С реакции излязоха и водачи на политически сили.

Във Facebook съпредседателят на “Продължаваме смяната “ Кирил Петков съобщи, че преди седмица е разговарял с премиера на Нидерландия, пред който е настоял да бъдат регистрирани предпирети от България стъпки и поетите задължения за господство на правото и решителна битка с корупцията.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, също във Facebook, показва " Шенген " като една от дребното сплотяващи тематики и приканва политическите сили дружно да защитят националния интерес.
БНР подкасти: Green Deal BNR 2022 Podcast Големите
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР