Защо Моди подари памучен шал на лидерите на Г-20 и какво е значението му?

...
Решението на Нарендра Моди да подари на световните лидери ръчно
Коментари Харесай

Решението на Нарендра Моди да подари на световните лидери ръчно изплетен шал в Ню Делхи в неделя беше акт, вкоренен в историята и символика за индийския премиер, тъй като той имаше за цел да насочи вниманието към движението за свобода на страната на световната сцена.

Докато лидерите на нациите от Групата на 20-те (Г-20) влязоха в мемориала на Раджгат за Мохандас К. Ганди, любимия баща на независимостта на Индия, който беше убит през 1948 г., те бяха посрещнати с шалове кхади, ключов символ на неговата кампания за ненасилствена съпротива, която помогна за извоюването на независимостта на Индия от британското колониално управление.

Моди беше видян да драпира ръчно изтъкания, почти бял памучен материал около вратовете на американския президент Джо Байдън и британския министър-председател Риши Сунак, наред с други, позирайки за снимки пред голям фон на ашрама Сабармати в щата Гуджарат, един от многото резиденции, които Ганди е държал в цяла Индия.

За Ганди, човек, превърнал се в глобална икона на мира и ненасилието, шаловете khadi бяха емблема на самоувереността, облекло, което можеше да се изработва на местно ниво от индийците и предназначени да бойкотират вносни или произведени във Великобритания продукти по време на Колониалното управление на Индия.

Това показа на индийците, че са способни да увеличат индустриалния си потенциал, освобождавайки страната от зависимостта от нейните бивши колониални управители.

Ганди често тъка собствените си дрехи кхади върху чаркха или въртящо се колело, устройство, което символизира политическата и икономическата еманципация на страната.

В Раджхат в неделя световните лидери се събраха в мълчание с шалове около вратовете си, застанали пред издигната мраморна платформа, построена, за да отбележи мястото на кремацията на Ганди.

„Докато различните нации се сближават, вечните идеали на Ганди Джи ръководят нашата колективна визия за хармонично, приобщаващо и проспериращо глобално бъдеще.“ Моди написа в X, известен преди като Twitter, в неделя.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо, министър-председателят на Индия Нарендра Моди и президентът на САЩ Джо Байдън в паметника на Махатма Ганди в Раджхат в Ню Делхи на 10 септември 2023 г. Президентът на Индонезия Джоко Видодо, министър-председателят на Индия Нарендра Моди и президентът на САЩ Джо Байдън на мемориала на Махатма Ганди в Раджхат в Ню Делхи на 10 септември 2023 г. Кени Холстън/Pool/AFP/Getty Images

В страната наследството на Ганди е оставило незаличима следа в индийската култура. Лицето му е отпечатано върху всяка банкнота от индийска рупия, докато сгради, музеи, улици и забележителности рутинно са кръстени на него.

Но докато Моди направи Ганди неразделна част от срещата на върха на Г-20 този уикенд, наследството на бореца за свобода в собствената партия на Моди Bharatiya Janata (BJP) остава сложно.

BJP има своите корени в Rashtriya Swayam Sangh (RSS), плодотворна индуистка националистическа организация, която брои Моди сред своите членове.

RSS се придържа към Hindutva, идеология, която благоприятства мнозинството индуисти в страната и изрази благосклонност към визия за изрично индуистка държава, вместо светската, която Ганди предвиждаше и помогна да създаде.

Когато Индия спечели своята независимост от британците през 1947 г., десните индуистки националисти се обединиха за разделянето на Британска Индия на две отделни държави: Индия с преобладаващо хиндуизъм и Пакистан с преобладаващо мюсюлманско население. Ганди, от друга страна, беше против разделянето на страната, вместо това се застъпваше за обединена Индия от всички религии.

По-малко от година по-късно Ганди е убит от Натурам Годсе, бивш член на RSS. А през последните години има нарастващо маргинално движение, което боготвори убиеца, опитвайки се да реабилитира образа му на индуистка националистическа икона.

В същото време BJP и нейните поддръжници бяха обвинени в омаловажаване на наследството на първия министър-председател на Индия Джавахарлал Неру, дългогодишен почитател и съюзник на Ганди.

Моди осъди поклонението на Годсе и непрекъснато възхвалява и отдава уважението си към Ганди, както в Индия, така и извън нея.

Но опозиционните политици призоваха възпоменателната служба в неделя за това, което казаха, че е двоен стандарт.

„Всеки работник на RSS-BJP трябва да гледа това видео. Вашият герой, Натурам Годсе, уби Махатма Ганди“, написа в социалните медии новосъздаденият алианс ИНДИЯ, група от политически партии, които се обединиха, за да свалят Моди на общите избори догодина.

„В продължение на десетилетия вие разпространявахте лъжи срещу Ганди Джи. Вие самите сте изпълнени с омраза към него и продължавате да омаловажавате приноса му и да разпространявате лъжи за него.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР