Решението на Конституционния съд дава възможност на всяко лечебно заведение,

...
Решението на Конституционния съд дава възможност на всяко лечебно заведение,
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Решението на КС за лимитите ще даде спокойствие на болниците

Решението на Конституционния съд дава опция на всяко лечебно заведение, което се усеща ощетено от НЗОК поради неизплатена надлимитна активност, да може да заведе дело и да чака правосъдното решение да е в негова изгода. Това сподели в стратегия „ Христо Ботев “ на БНР здравният икономист Аркади Шарков във връзка оповестената от Конституционен съд за противоконституционна наредба от Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), която лимитира заплащането на осъществена здравна активност от лечебните заведения до стойностите, посочени в бюджетите им.

На база на актюерски решения и финансови разбори може да се направи прогноза с какъв брой би трябвало да бъде обезщетен бюджетът в резултат на заведените каузи. „ Ще бъде огромна неточност, в случай че средствата за надлимитната активност бъдат за сметка на парите за болнична помощ от бюджета на Касата. За да се компенсират вероятните финансови дефицити, идващият Национален рамков контракт може да включва нови ограничения за ограничение на разноските. Жаргонно казано, това може да бъде игра с размерите и цените, които може да бъдат насъбрани с изплащането на надлимитната активност “, сподели той.

„ Лимитите сътвориха уравниловка. На тези, които правиха качествено работата си, сложиха таван, а за тези, които не можеха да ги доближат, сложиха цел. Идеята беше да се ограничи надписването на клинични пътеки, само че се даде опция на тези, които не могат да доближат лимитите, да употребяват административни средства, с цел да го създадат “, сподели още Аркади Шарков.

„ Решението на Конституционен съд ще даде успокоение на лечебните заведения, само че ще направи доста неспокойно Министерството на финансите. Смисленият метод на ограничение на разноските е посредством прекачване на повече действия в извънболнична помощ “, безапелационен беше икономистът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР