Решението на КЕВР за поскъпване на природния газ ще доведе

...
Решението на КЕВР за поскъпване на природния газ ще доведе
Коментари Харесай

Има ли риск от рязко поскъпване на отоплението през есента

Решението на КЕВР за повишаване на природния газ ще докара до 7-процентов скок на парното и топлата вода от 1 юли, само че по-тежките последствия ще се усетят по-късно. Това стана ясно от мненията на енергийните специалисти Еленко Божков и Иван Хиновски в студиото на „ Тази сутрин”.

Божков означи, че „ Булгаргаз” са желали 18% по-висока цена, а регулаторът безпричинно е лимитирал поръчката до 11% въз основата на едни „ 13 млн. лв. надвзети доходи, които съществуват единствено на книга”. „ През октомври ще би трябвало да се търсят едни нови 13 млн. лева, с цел да се държат цените на това ниво”, уточни някогашният член на КЕВР и предвижда, че поради тренда на повишаване на суровия нефт в последна сметка може да се стигне до сериозен скок – 25-27%.

„ Октомври евентуално ще се повтори обстановката от началото на април предходната година, когато топлинната сила скочи с 30%. Сега обаче следват зимните месеци”, разяснява той.

Хиновски уточни, че желаното 18-процентово повишаване на природния газ е „ ликвидиране за износа”, а в идващите месеци цената на суровия нефт се чака да се успокои. По думите му настоящето нарастване ще докара до към половин % по-скъп ток по отношение на по-ранните планове на КЕВР, само че „ доста повече ще се получи обратен тласък в топлинната енергия” – и изключително в цените на топлофикациите без когенерати.

„ Много по-важно е да се каже, че цената на природния газ ще се отрази върху индустрията. Намалява се експортният капацитет на страната и губим работни места”, добави той.

Така редица артикули и услуги, измежду които – и хлябът, може да нарастнат с 5-10%.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР