Решението мина през извънредна комисия в парламентаНа извънредно заседание днес

...
Решението мина през извънредна комисия в парламентаНа извънредно заседание днес
Коментари Харесай

Земеделци ще получат европодпомагане заради войната в Украйна

Решението мина през изключителна комисия в Народното събрание

На изключително съвещание през днешния ден Комисията по земеделие одобри с цялостно единогласие законопроект за изменение на Закона за подкрепяне на земеделските производители, импортиран от Пламен Абровски от ПГ на "Има подобен народ " през вчерашния ден. Промените са свързани с използването на специфичната мярка за изключително краткотрайно подкрепяне от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони в отговор на последствията от войната в Украйна.

На съвещанието участваха Тодор Байчев, основен парламентарен секретар на Министерството на земеделието (МЗм) и Елена Иванова, шеф на Дирекция "Развитие на селските региони ", осведоми Българска телеграфна агенция.

"Трябва да заложим едно правно съображение, въз основа на което МЗм ще може да издаде разпоредба, която да отрази промените в регламента, обвързван с войната в Украйна ", съобщи ръководителят на комисията Пламен Абровски. Той добави, че поради значимостта на предлаганите промени, незабавния темперамент и неустойчивостта на актуалната политическа конюнктура, има намерение да предложи двете гласувания на законопроекта да се проведат едновременно в пленарна зала.

"Без препоръчаното изменение на закона МЗм не би имало правна опция да създаде разпоредба за използване на изключителната мярка и да даде легално финансова поддръжка в границите на заложените близо 33 млн. евро, които следва да отидат при земеделските производители и преработватели за справяне с рецесията, провокирана от войната в Украйна ", сподели Елена Иванова.

Десислава Танева от "ГЕРБ-СДС " акцентира, че тази мярка се отнася освен до навременното подкрепяне, само че и влиза в проекта за попречване загубата на средства и то в значителен размер.

Мария Белова от "ГЕРБ-СДС " уточни, че доста браншови организации към този момент чакат да бъде признат този законопроект, само че главната тематика е дали средствата ще бъдат разпределени единствено за обособени браншове. Елена Иванова разяснява, че и към сегашния миг в МЗм се разискват няколко метода за даване на тази поддръжка, като се вземат поради всички принадлежности – гаранционната скица и спомагателното финансиране, предоставено с изменението на Закона за държавния бюджет. Амбицията ни е да няма лишени браншове, за които да не стигне помощта, сподели тя.

Междувременно стана ясно, че по-рано през днешния ден Зорница Стратиева и Зарко Маринов от "Демократична България " са внесли законопроект с оферти за промени по документа на Пламен Абровски, които се отнасят до насърчаването на обединяването на производителите в групи и асоциации. Председателят даде обещание да включи гласуването му в следобедното съвещание.

В претекстовете към признатия законопроект се показва, че подпомагането е под формата на еднократна сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 година въз основа на заявки за подкрепяне, които би трябвало да бъдат утвърдени до 31 март 2023 година. Максималният размер на помощта не може да надвишава 15 000 евро на аграрни собственик и 100 000 евро на дребни и междинни предприятия (МСП). За тази мярка е дадена опция на държавите-членки да употребяват наличните средства по своите съществуващи стратегии за развиване на селските региони в размер до 5 на 100 от общия принос на Европейския аграрни фонд за 2021-2022 година, с цел да поддържат земеделските производители и МСП изключително наранени от рецесията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР