Решението България да изпрати по-голямата от планираната военна помощ на

...
Решението България да изпрати по-голямата от планираната военна помощ на
Коментари Харесай

Доц. Георги Цветков: Пращането на военна помощ за Украйна може да отслаби нашата отбранителна система

" Решението България да изпрати по-голямата от плануваната военна помощ на Украйна е реалност от декември месец ", заяви военният експерт доц. Георги Цветков в предаването " Кой Говори " по Дарик.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12876
Той акцентира нуждата от обсъждане на въпроса за в допълнение разполагане на системи на територията на страната преди изпращането на помощта:  " До момента в България не съществува специфичен фонд, който да е ориентиран към финансирането на действия с даването на военна помощ ".

" България е в доста по-чувствителна обстановка, в сравнение с са другите страни, тъй като се намира на границата на НАТО. Всичката военна помощ, която би могла да се изпрати, е обвързвана с евентуално намаляване на нашата отбранителна система ", допълни Цветков, като акцентира, че  " преди да се вземе решение за нейното изпращане, би трябвало да се обмисли въпросът за в допълнение разполагане на системи на нашата територия. До момента знаем, че такива диалози са водени, само че без подробни елементи ".

" Две са главните аргументи доставянето на българската военна помощ да се държи в секретност ", коментира доц. Искрен Иванов.

По думите му първата от тях е политическа и в Народното събрание съществува единогласие, че на Украйна би трябвало да се помогне, макар опитите на опозицията да разтрогне този консенсус.

" Втората група от аргументи са логистични и че тази помощ би трябвало да бъде доставена по някакъв метод, а за това липсва логистика. Каквото и да доставим на Украйна, каквито и количества, би трябвало време тази помощ да бъде преведена в действен състав ", коментира експертът по интернационалните връзки, сигурност и ръководство на спорове.

" Съществува обичайно разделяне на русофили и русофоби, което го има и в държавното управление. И до момента в който я има тази разграничена институция, тя няма по какъв начин да работи дружно ", заключи Иванов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР