Решението 11 май да стане празник на Шумен е взето

...
Решението 11 май да стане празник на Шумен е взето
Коментари Харесай

Шумен празнува днес

Решението 11 май да стане празник на Шумен е взето през 2000 година Причината да бъде определена тъкмо тази дата е намерено писмо на арменския странник Минас Пъжишкян, в което той споделя, че през 1813 година, на 10-ти против 11 май, по време на визитата си в Шумен е бил поканен на вечеринка с театрално зрелище „ по случай българския празник на писмеността ”.

Преди години учени от Българска академия на науките потвърдиха тезата, че първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий е било в Шумен, а не в Пловдив. Това дава съображение Денят на Шумен да бъде маркиран на 11 май.

Празникът на града ще стартира с Урок по родолюбие във всички учебни заведения и детски градини.

От 10.30 ч. е ритуалът по издигане на знамената на Европейски Съюз, България и Шумен пред постройката на Общината. Половин час по-късно ще се организира тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат отличени тазгодишните носители на златна значка на Шумен и ще бъдат връчени премиите за изкуство и просвета.

По традиция на празничния 11 май е формалното разкриване на фестивала „ Нова българска драма “. Церемонията с изнасяне на театралната хоругва и запалването на театралния огън е в 18.30 ч. пред Драматично-кукления спектакъл „ Васил Друмев “. В него ще бъдат показани 16 спектакъла, ще има министър председатели на три книги и един филм.

Празничният концерт, който общината подарява на жителите на Шумен, е с присъединяване на един от най-популярните и обичани реализатори в България Стефан Вълдобрев и групата „ Обичайните обвинени “. Той ще стартира в 20 ч. в зала „ Арена Шумен “, а входът е свободен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР