Решение за хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна, приемливо

...
Решение за хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна, приемливо
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Благодарение на ДПС парламентът прие решение за Украйна, приемливо за всички

Решение за филантропична, финансова и военно-техническа помощ на Украйна, задоволително за всички, в това число за партиите от ръководещата коалиция, утвърди Народното събрание с помощта на Движение за права и свободи.

 Управляващото болшинство искаше в проекторешението да бъде представено писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски, входирано тази заран в Народното събрание от дипломат Виталий Москаленко, в което се изброява от какво има потребност Украйна.

В т. 2 на решението, където ще цитирате писмото – апелирам ви, не го правете. Никой парламент не може да взема решение, което е наложително за цялата страна, в което се цитира искане на посланик, сподели от трибуната на Народно събрание зам.-председателят на Движение за права и свободи и на ПГ на Движението Йордан Цонев.

Повярвайте ми, в случай че го извършите, това ще се учи в дипломатическите учебни заведения след време като отрицателен образец. Това е тежко оскърбление на дипломатичността в страната и безусловно невиждано – някой да се преценява с писмо и искане на посланик, сподели Цонев.

От името на Движение за права и свободи Йордан Цонев предложи в проекторешението за помощ на Украйна да се изброят всички претенции на страната – жертва. Виждам, че има единодушие да ги удовлетворим. Но дано го създадем по метод, с който да защитим достойнството на институцията Народно заседание, изясни Цонев.

Точно по този начин и стана. В проекторешението на Народното събрание, утвърдено с 200 гласа „за“ бе записано, че България оказва помощ на Украйна за:

1. Продължаване на поддръжката за участие на Украйна в Европейски Съюз.

2. Помощ за украинските жители, бягащи от войната – законодателни и организационни ограничения за възстановяване на потенциала за приемане на и опциите за консолидиране до основаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

3. Осигуряване на опция за изнасяне на зърно във Варна.

4. Засилване на енергийното съдействие, в частност доставки на електрическа енергия от Украйна и природен газ.

5. Ремонтна активност на украинска военна техника в българските военни предприятия.

6. Продължаване на доставките на филантропична помощ – медикаменти, облекла и храни.

Това решение бе подкрепено от 200 народни представители, 16 бяха „против“, а един се въздържа. „За“ гласоподаваха народните представители от „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „Демократична България“ и „Има подобен народ“. Против бяха „Възраждане“, както и по един народен представител от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Един народен представител от Има Такъв Народ се въздържа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР