Решение по въпроса за присъединяването на Румъния към шенгенското пространство

...
Решение по въпроса за присъединяването на Румъния към шенгенското пространство
Коментари Харесай

Румъния е съгласна на въздушен Шенген, възможно решение - в края на януари

Решение по въпроса за присъединението на Румъния към шенгенското пространство може да бъде взето на 24 януари, когато ще бъде идващият Съвет по правораздаване и вътрешни работи.
Това написа в собствен разбор със заглавие " Решаващи дни за влизането на Румъния в Шенген " вестник " Адевърул ", като се базира на румънския евродепутат от групата на Европейската национална партия и водач на партия " Народно придвижване " Еуджен Томак. Той приканва президента Клаус Йоханис да блокира някои начинания в Европейския съвет, в случай че страната не получи твърди обещания по тематиката Шенген.
Като цитира държавни източници, вестник " Адевърул " отбелязва още, че румънското държавно управление желае да си стисне ръцете с Виена даже единствено за присъединението с въздушни и морски граници, без явен период за цялостното влизане и по суша през 2024 година Според изчисленията на обединението, щом Румъния се причисли към по този начин наречения въздушен Шенген, въпрос на време е Австрия да отстъпи за сухопътните граници, защото рискува да остане изолирана, а Нидерландия към този момент е дала зелена светлина за България.
" В последна сметка австрийците ще постъпят като Орбан: когато е гласуването, в случай че всички са срещу, ще изоставен залата ", разясняват източници, близки до водачите на обединението, намеквайки за излизането на Виктор Орбан от залата, в която заседаваше Европейският съвет преди гласуването за започване на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз.
Очакват се нови сигнали и от държавното управление в София, отбелязва вестник " Адевърул " и добавя, че при започване на тази седмица предстоят полемики сред всички страни, ангажирани по въпроса за Шенген.
През последните дни Румъния ускори разговора с австрийската страна, само че и с българските съседи, на ниво министерства на вътрешните и външните работи, както и на ниво държавно управление и президент, с цел да могат да вземат най-хубавото допустимо решение по тематиката Шенген, написа в умозаключение " Адевърул ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР