Решение на проблема с изхвърлянето на биоразградимите отпадъци в контейнерите

...
Решение на проблема с изхвърлянето на биоразградимите отпадъци в контейнерите
Коментари Харесай

Раздадоха компостери за биоразградими отпадъци на 240 семейства в 11 села

Решение на казуса с изхвърлянето на биоразградимите боклуци в контейнерите за боклук откриха в община Калояново. На 240 фамилии в 11 села бяха раздадени компостери,закупени със средства от направените отчисления по Закона за ръководство на отпадъците.

В село Ръжево към този момент са раздадени 20 компостера с съдържимост 650 литра. Желаещите да оползотворят биоотпадъците си обаче са доста повече.

" Селото ни е към 200 индивида към този момент сега съм записал 50 семейства. Попитаха ме първо каква ще е цената. Казах, че това е пилотен план, че това е безплатно, само че те би трябвало да подпишат протокол, че одобряват компостера и да го употребяват по предопределение ", изясни Николай Шкодров- кметски наместник на с.Ръжево.

Един от първите,които са получили компостер, е Иван Ненов,който преди една година от Пловдив със фамилията си се преместил да живее в Ръжево. Вече има градина, в която е засадил разнообразни плодни дръвчета и зеленчуци.

" Досега беше мъчно, тъй като отпадъците не може да се изхвърлят, събирах ги някъде по двора на един куп и след това в чували и на някакво бунище или се горяха. Сега с компостера цялата тази работа ми е уредена. В компостера слагаме и тревата от двора, растителните боклуци от семейството, обелки от краставици, картофи, всичко си го поставям в този резервоар ", споделя Иван.

Въпреки,че първоначално хората били скептични,сега ползата към компостерите е огромен. Затова към този момент се работи по европейски план за доставка на нови.

Очаква се новите компостери да стигнат до семействата до есента.

Вижте повече във видеото

Репортер: Таня Матева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР