Решаващ ден за съдбата на Каталуния, испанският Сенат и регионалният

...
Решаващ ден за съдбата на Каталуния, испанският Сенат и регионалният
Коментари Харесай

Два парламента решават съдбата на Каталуния днес

Решаващ ден за ориста на Каталуния, испанският Сенат и районният каталунски парламент заседават през днешния ден редом по тематиката за независимостта на региона.

Тази заран каталунските сепаратисти внесоха в районния парламент предложение за оповестяване на самостоятелност от Испания и за прокламиране на каталунска република, оповестяват локални медии, представени от интернационалните информационни организации. Не е ясно обаче дали текстът ще бъде гласуван. Предложението е било импортирано от членове на районния парламент от партиите " Заедно за Да " и " Кандидатура за национално единение ", които имат болшинство.

Междувременно към постройката на Народното събрание в Барселона има многохиляден  протест в  поддръжка на настояването на самостоятелност..

Демонстрантите развяват каталунски флагове и скандират " самостоятелност " и " независимост " с вярата да чуят до края на деня оповестяване на самостоятелност, съобщи Асошиейтед прес.

В същото време в Мадрид заседава испанският Сенат, който би трябвало да се произнесе дефинитивно по желанието на държавното управление да отнеме пълномощията на районните управляващи на Каталуния и да лиши региона от автономията й. Премиерът Мариано Рахой търси поддръжка с тирада пред сенаторите, в която съобщи, че в случай че държавното управление получи единодушие да задейства член 155 от конституцията, който му позволява да вкара директно ръководство на Каталуния, първото, което ще направи е да уволни каталунския водач Карлес Пучдемон и министрите му.

Ставащото в Каталуния е " очевидно нарушаване на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последици ", съобщи испанският министър председател. Той акцентира, че директната интервенция на централната власт няма за цел да лишава права и свободи на каталунците, а да ги отбрани

Рахой упрекна непосредствено Пучдемон за всичко протичащо се, в това число и за задействането на така наречен " нуклеарна алтернатива.   " Той и единствено той " е отговорен за задействането на член 155 от конституцията ", съобщи Рахой. " Това е легален, либерален механизъм, който е утвърден от испанците и съществува в голямото болшинство от страните, които ни заобикалят ", посочи испанският министър председател.

Регионалният парламент на Каталуния също ще заседава по-късно през днешния ден и е допустимо публично да разгласи самостоятелност на региона.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР