Решаваме въпроса с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и

...
Решаваме въпроса с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Приехме Закона за колекторските фирми

Решаваме въпроса с многогодишния тормоз и напън върху стотици и несъмнено хиляди консуматори

"Министерският съвет одобри дълго чакания закон за колекторските компании ", заяви пред публицисти след края на днешното постоянно държавно съвещание вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. "Това е първият напълно нов закон на нашето държавно управление ", добави тя.

"Вярваме, че с този напълно нов закон решаваме един дълго отлаган проблем. Решаваме въпроса с многогодишния тормоз и напън върху стотици и несъмнено хиляди консуматори ", уточни Нинова. Тя сподели, че доста пъти е юридически опит този закон да бъде одобряван и обсъждан в Народното събрание, само че, по думите ѝ, постоянно се е препъвал в доста основни стопански и финансови ползи, защото става въпрос за оборот от към 4 милиарда лв..

Нинова изрази задоволство, че държавното управление има политическата воля и категоричността да реши този проблем.

"Още през днешния ден законът ще тръгне към Народното събрание ", заяви вицепремиерът. Тя има вяра, че законът ще бъде признат от Народно събрание, тъй като е авансово съветван с четирите парламентарни групи от ръководещото болшинство. "Консултиран е с голям брой потребителски организации и с омбудсмана ", уточни Нинова.

Тя разясни, че към този момент компаниите, които ще извършват колекторска активност, ще подлежат на регистрация.

"Досега нямаше такава и безусловно самоволно се събираха вземанията ", добави Нинова. По думите ѝ тези компании ще би трябвало да имат капитал от 500 хиляди лв. и ще би трябвало да имат застраховка професионална отговорност - в случай че нанесат вреда на някого, то тя да бъде покрита от тази застраховка.

"В управлението на колекторските компании би трябвало да са неосъждани лица или такива, против които не се водят наказателни каузи. Те са длъжни преди да пристъпят към каквото и да е деяние, да уведомят длъжника и да го поканят да извърши непринудено задължението си. Длъжникът има право да оспори това търсене ", изясни Нинова.

"Колекторските компании към този момент ще са задължени от закона да не звънят и да не упражняват напън или каквато и да е намеса върху хората от 8:00 до 19:00 ч., както и в почивни и празнични дни. Следващото позвъняване може да бъде не по-рано от два дни. Няма да се позволява и облепване на публични места с информация за отговорностите на жителите ", осведоми Нинова.

Тя открои най-важното - колекторите няма да имат право да желаят по-голяма сума от тази в първичното обвързване.

Тоест нямат право да надчисляват тези доста такси и комисионни, които събират за себе си и с които един дълг от 50 лева става 500 лева, изясни вицепремиерът. Ще се дължат единствено главното обвързване и лихвите за забави, които са законната рента, добави Нинова. Законът планува при несъблюдение на тези отговорности съществени наказания и санкции. Глобата за физически лица е от 5 до 15 хиляди лева, за юридически лица и еднолични търговци - от 10 до 50 хиляди лв., осведоми още вицепремиерът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР