Репутацията е маска, която ни се налага да носим точно

...
Репутацията е маска, която ни се налага да носим точно
Коментари Харесай

10-те маски, които носим

" Репутацията е маска, която ни се постанова да носим тъкмо по този начин, както и панталоните и сакото. " - Бърнард Шоу

Човек рядко излиза от детството си изцяло незасегнат. Повечето от нас се научават да се пазят посредством защитни механизми и с личностни черти, които подсигуряват нашата сигурност в света. Като възприемаме избрани поведенчески модели, ние неумишлено или умишлено търсим сигурност и непоклатимост.

Носим разнообразни типове маски, с цел да не се нараним прекалено много. Маските ни пазят като ризница, само че могат да попречат на връзките ни с най-близките ни хора. Ако осъзнаем каква отбрана сме привикнали да използваме, можем да стартираме лекуваме остарели рани и да се любуваме на същинска непосредственост с хората, на които държим. И въпреки че нашите защитни тактики да са толкоз разнородни, колкото и нашите персони, въпреки всичко ще отбележим 10-те най-типични маски.

1. Готиният

С цялото си държание този човек дава да се разбере, че ще остане спокоен във всяка една обстановка. Той остава индиферентен по време на спор или безпорядък, демонстрирайки хладнокръвие на тибетски духовник. Но под повърхността се случва едно от двете неща.

Неговите затворени страсти рано или късно водят до нервозен срив или от време на време той натиска освобождаващия клапан и изпуска парата, когато никой не го вижда.

Спокойният и индиферентен началник може да избухне и да се развика на касиерката в супермаркета или да изпрати разрушителен имейл на асистента си, поради незначителна неточност, която е позволил. Но и в този случай той управлява обстановката и знае кого да избере за ролята на грешника.

2. Шегаджията

Хуморът е брилянтен предпазен механизъм. Ако се смеете, значи към този момент не плачете, въпреки че от време на време смях и рев си наподобяват. Хуморът може да предотврати доближаването, да не разреши на хората да се приближат до вас прекомерно близко и да схванат какво ви е на душата. 

Особено в сарказма се корени болежка и това не остава без последици.

Шегаджията се майтапи, с цел да не стане диалогът прекомерно бездънен и действителен, с цел да избегне полемиките и откровените отзиви. Неспособен да изслуша колегата си до дъно, той си поставя маската на шегаджията и по този начин заобикаля конфротацията и затваря тематиката. Но не взема решение казуса. Неговите смешки са защитният му щит. Свикнал да се майтапи по всеки мотив, той не позволява никого доста близко и остава уединен.

3. Старателният реализатор

Някои хора неумишлено стават перфекционисти като отбрана против заличаване. Ако всичко е направено вярно, тогава техният свят не може да се разпадне. Похвалите и премиите са приятните моменти в живота на безконечния първенец, които му дават известно краткотрайно облекчение. Но паниката, че нещо може да не е идеално, остава негов сателит - това е противоположната страна на тази маска.

В живота и връзките на перфекциониста постоянно участва страхът от неточност. В партньорските връзки неговите положителни и пробивни качества - непримиримост, пристрастеност в работата, само че и липса на доверие, от време на време могат да му изиграят неприятна смешка, поставяйки преграда сред него и околните му.

4. Мъченикът

Повечето от нас познават най-малко едни човек страдалец, който самоотвержено " избавя " света и е подготвен на всевъзможни жертви поради околните си.

От една страна, такива хора са способни да обединят фамилията си със своето съчувствие и безкористни дейности, само че от друга - могат да отхвърлен хората, които обичат, с непрекъснатите си разкази за своите жертви, от време на време даже пресилени. Те правят положително и незабавно вършат от това драма. Това е техният предпазен щит от самите хора, на които оказват помощ.

Мъченикът се стреми да заеме своето място в света и има вяра, че може да го направи единствено в случай че играе най-важната роля в нечий живот. Това обаче кара хората да се усещат неудобно и внася в връзките дискомфорт.

5. Побойникът

Всъщност всеки колектив, в който ни се е налагало да работим, е нещо като пети клас по време на междучасие. Училищният двор е цялостен с всевъзможни хулигани, побойници от всички типове. Техните способи на надзор могат да бъдат и тънко, леко манипулиране, с цел да ви накара да му обърнете внимание или нападателен напън, стигащ даже до потребление на груба мощ.

Въпреки че побойникът наподобява непробиваем, раздавайки заповеди наляво и надясно и установявайки своите правила и ред, зад тази маска се крие нерешителност и буйна жадност за самопризнание. Побойникът толкоз мощно се нуждае от почитание и самопризнание, че е подготвен да ги получи непременно, нарушавайки правата и възприятията на другите.

6. Контролиращият

Контролиращият чудак употребява ред и власт, контролирайки всичко и всички, с цел да удовлетвори възприятието си за сигурност. Щом се увери, че всичко е на мястото си, той се освобождава от страха си от незнайното, от неяснотата, от несигурността.

Той не изпуска никого от погледа си и поема отговорност за всички към себе си, даже когато те не желаят това. Лесно ще го разпознаете сега, когато нещо тръгне не по този начин, както той е възнамерявал.

7. Самоосъждащият се

Това е продължителен случай на човек, измъчен от нерешителност в себе си, изпитващ неустановеност, той несъзнателно внушава на другите отрицателно отношение към себе си.

Може би неумишлено той бърза да се самоунижи, да се нарани, преди този момент да направи някой различен, тъй като има вяра, че по този начин ще се избави от беди и разочарования. Неговото самоосъждане е защитният механизъм, посредством който той заобикаля всевъзможен риск от близки връзки.

8. " Много прелестен човек "

Той е подготвен на всичко, с цел да завоюва утвърждението на хората към него, тъй като възприятието му за еднаквост значително се основава на оценката на другите.

Неговите полезности неведнъж се двоумят даже в границите на един ден според от обстановката; той търси външни източници, с цел да подтвърдят кой е той. Този вид маска непрекъснато търси препоръките на другари, лекари, специалисти, сътрудници и ментори, тъй като му липсва мощна основа. Лесно се въздейства от мнението на другите, мъчно взима решения.

9. Интровертът

Боязливият човек или интровертът под паника се бои от неуспех и отменяне. По-скоро би страдал от самотата, в сравнение с да рискува и да направи нещо, което няма да се хареса някому.

Подобно на перфекциониста, индивидът, който се крие зад тази маска, счита, че всичко, което се споделя и прави в този свят, би трябвало да бъде напълно. Той се изчервява елементарно, смущава се елементарно, мълчи и не приказва доста от боязън да не каже нещо неверно.

10. Купонджията

или обществената пеперуда Въпреки, че животът й е ваучър, обществената пеперуда е вътрешно уединен човек. Той компенсира възприятието на неустановеност с дарбата си да дърдори, прескачайки от тематика на тематика. Той има доста познати, само че малко същински другари, в случай че има такива въобще.

Въпреки че календарът му е цялостен с предложения за всемирски мероприятия, животът му няма смисъл. Той поддържа своите диалози повърхностни, тъй като по-дълбоките разговори могат да издадат неговата паника или да разколебаят уверената му персона. Или по-просто казано, неговият единствен гений са светските беседи.

Източник: margaritta.net

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР