Републиканците в Уисконсин поискаха от новоизбраното либерално правосъдие да не разглежда дело за пренасочване

...
МАДИСЪН, Уисконсин (AP) — Републиканците, които контролират законодателния орган на
Коментари Харесай

МАДИСЪН, Уисконсин (AP) — Републиканците, които контролират законодателния орган на Уисконсин, поискаха най-новият подкрепен от демократите съдия във Върховния съд на щата да се оттегли от съдебни дела да отмени изготвените от Републиканската партия избирателни карти с аргумента, че тя е предрешила делата.

Републиканците твърдят в своите искания, подадени във Върховния съд на Уисконсин във вторник и оповестени публично в сряда, че съдията Джанет Протасевич не може да изслуша справедливо случаи, тъй като по време на кампанията си за мястото по-рано тази година тя нарече начертаните от републиканците карти „несправедливи“ и „нагласени“ и каза, че трябва да има „нов поглед към въпроса за измамите“.

„Справедливост“ Изявленията на Протасевич в кампанията разкриват, че палецът й е много на кантара в този случай“, твърдят републиканците в своето искане до съда.

Протасевич, която беше подкрепена от демократите на спечелените избори през април, никога не е казвала как ще се произнесе по дело за пренасочване. Тя никога не се е ангажирала да се откаже от разглеждане на делото. Нейната победа даде на либералите мнозинство 4-3 на корта.

Протасевич наистина обеща да се оттегли от всяко дело, заведено от Демократическата партия на Уисконсин, защото тя дари близо 10 милиона долара за нейната кампания. Има две висящи съдебни дела за преначертаване, нито едно от които не е заведено от Демократическата партия.

Въпреки това, воденият от републиканците законодателен орган твърди, че тъй като демократите ще се възползват от преначертаването на картите, Протасевич трябва да се откаже от изслушване случаят. Продължаването на делото би нарушило конституционните права на надлежен процес на републиканците, твърдят те.

Председателят на републиканското събрание Робин Вос каза, че ако Протасевич не се оттегли от делото за пренасочване, той ще разгледа възможността за нейното импийчмънтване. Републиканците имат мнозинство от две трети в Сената на щата, което би било достатъчно гласове, за да отстранят Протасевич от поста, ако Събранието гласува за импийчмънт. Въпреки това нейният заместник ще бъде посочен от губернатора на Демократическата партия Тони Евърс.

Протасевич започна 10-годишния си мандат през август. През тази седмица бяха заведени две подобни дела за пренасочване. Законодателната власт иска да се намеси и в двете съдебни дела и да накара Протасевич да се оттегли и от двете.

Протасевич не отговори на искане за коментар, оставено до говорител на съда.

Адвокатите, които заведоха два случая на преразпределяне нямаха незабавен коментар.

Асамблейските райони на Уисконсин се нареждат сред най-неуредените в национален мащаб, като републиканците рутинно печелят много повече места, отколкото би се очаквало въз основа на техния среден дял от гласовете, според Associated Press анализ.

И двата съдебни дела изискват всичките 132 щатски законодатели да бъдат избрани през същата година в новоизтеглените райони. В районите на Сената, които са по средата на четиригодишния мандат през 2024 г., ще има специални избори, като победителите ще служат две години. Редовният четиригодишен цикъл ще се възобнови отново през 2026 г.

Едно дело беше заведено от името на гласоподавателите, които подкрепят демократите, от Law Forward, базирана в Медисън либерална адвокатска кантора, адвокатска кантора Stafford Rosenbaum, Изборен закон Клиника към Юридическия факултет на Харвард, Правен център Campaign и адвокатска кантора Arnold & Porter.

Другият случай беше заведен от гласоподаватели, които подкрепят кандидатите на Демократическата партия и няколко членове на Гражданските математици и учени. Тази група професори и изследователи представиха предложени законодателни карти през 2022 г., преди Върховният съд на щата да приеме изготвените от републиканците.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР