Република Северна Македония ще изпрати новоприетия в страната закон за

...
Република Северна Македония ще изпрати новоприетия в страната закон за
Коментари Харесай

Скопие праща закона си за културните клубове на Венецианската комисия, за да каже нарушава ли правата

Република Северна Македония ще изпрати новоприетия в страната закон за сдруженията и клубовете на Венецианската комисия, с цел да може тя да ревизира има ли някакви нарушавания в него и да даде рекомендации.

Това разгласи македонският външен министър Буяр Османи след среща с българския си сътрудник Николай Милков в София.

Институциите и Министерство на външните работи би трябвало да водят съдействието. Двустранните връзки са да не позволим други да ни отвличат от проекта и да ни постановат различен проект. Тъкмо културно-информационните центрове са методът, по който двете страни би трябвало да контактуват и да обменят просвета. Разбира се, жителите имат право на сдружаване, само че това би трябвало да бъде в духа на добросъседството и другарството, сподели Османи.

Внесохме закон в събранието, само че задачата му беше да се отговори на момента и да се попречва това саботиране на общностите от страна на други причинители. Поради това, че са оспорени избрани точки от този закон, аз предлагам да се изпрати във Венецианската комисия и тя да каже дали има детайли, които са противоречиви в този закон или не.

Искам да имам вяра, че с сътрудника Милков ще създадем всичко допустимо, с цел да не позволим други да водят външната ни политика, други да кроят двустранните ни връзки. Заедно ще продължим да построяваме европейско бъдеще за нашите генерации, сподели още той.

Налице е една атмосфера, която не е положителна в развиването на двете страни. Целта ни е да го преодолеем с това посещаване, съобщи Милков.

В особено видеообръщение нощес от София Османи съобщи, че на срещите си през днешния ден с Милков и премиера Гълъб Донев ще изиска разкриването на формален културен клуб на РСМ в Благоевград, откакто преди дни там беше открит “македонски културен клуб ” на организация, неразрешена от закона.

Срещата се организира часове, откакто лидерската среща в Скопие за сондиране на мнението за съществуването на болшинство за промени в Конституцията и вписването на българите в главния закон на югозападната ни съседка сподели, че такова все още няма, а опозицията изиска предварителни избори.

Налице е една атмосфера, която не е положителна в развиването на нашите връзки и точно това се опитваме да преодолеем. Наред с това, което обсъдихме за съществуващи спънки – обстановката с клубовете и регистриране на българите в конституцията, се спряхме и на позитивните неща, които се случиха и като че ли остават в сянка – реализиране на търговски стокообмен в размер на над 1 милиарда лева, което е казус. Никога до момента не е имало подобен стокообмен. Спряхме се и на стъпките, които ще доведат до в допълнение увеличение на комерсиалните обороти. Спряхме се и на ролята на България на Балканите дружно със строителството на интерконектора и в тази връзка бе подписано съглашение за връзката сред Кюстендил – Жидилово, сподели Милков.

Относно желанието на РСМ да закупи ток от България, това, което страната ни направи, е, че работихме на разнообразни равнища с Европейска комисия, в това число президентът, а и аз като външен министър. Работихме настойчиво за това пакетът за Западните Балкани да не включва единствено зелен преход и стопански ефикасна енергетика, само че и за пакет от финансови средства, който да покрие потребността на страните от Западни Балкани за идния зимен интервал. РСМ също има своя дял в него и се надяваме, че сме съдействали за него, сподели още той.

Говорихме и за динамичността на дейностите на междуведомствените групи, задоволени сме от нея. Смятам за триумф подписването на контракта за газово свързване и от развиването на комерсиалните отношение, стокообменът е в размер над 710 млн. евро с наклонност да премине нивото на 1 милиарда евро, което ще е с 50% нарастване за същия интервал от предходната година. Това ще сложи на пето място България в листата ни със страни, с които правим максимален стокообмен, съобщи пък Османи.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР