Република Кипър и Европейската агенция за гранична и брегова охрана

...
Република Кипър и Европейската агенция за гранична и брегова охрана
Коментари Харесай

Кипър и "Фронтекс" постигнаха споразумение за оперативен план за действие за миграцията



Република Кипър и Европейската организация за гранична и брегова защита " Фронтекс " реализираха съглашение за сключването на действен проект за деяние за миграцията с фокус върху репатрирането на нелегално влезлите в страната. Това оповестиха кипърският министър на вътрешните работи Никос Нурис и изпълнителният шеф на " Фронтекс " Фабрис Лежери след срещата си в Никозия в сряда вечерта.

Допълнителна европейска помощ ще получи Кипър посредством " Фронтекс ” за справяне с увеличаващите се пристигания на мигранти, планува проектът, който следва да бъде подписан в идващите дни.

Репатрирането на противозаконните мигранти се дефинира от " Фронтекс ” като " най-спешната потребност ” за Кипър, съобщи ръководителят на европейската гранична работа.

Подкрепата, която тя може да окаже, включва организирането на полети непосредствено от Кипър или със съдействието на други европейски страни за връщане в родните им страни на търсещите леговище, чиито молби са отхвърлени. Разходите ще бъдат поети от " Фронтекс ”.

С помощта на европейската организация ще бъдат подхванати и ограничения за усилване на контрола върху мигрантските потоци през разделящата острова буферна зона и " зелена линия ”, откъдето минават 85% от влизащите нелегално в страната, сподели министър Нурис.

В деня на визитата на Фабрис Лежери в Никозия бе разгласен новият отчет на " Фронтекс ”, съгласно който броят на мигрантите, пристигнали в Кипър през януари, надвишава 850 и е с 48% повече, в сравнение с през същия месец предходната година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР