Република България ще дари част от всяка пратка ваксини срещу

...
Република България ще дари част от всяка пратка ваксини срещу
Коментари Харесай

България ще дари на Северна Македония част от ваксините си

Република България ще подари част от всяка пратка ваксини против COVID-19, която e закупилa непосредствено от производителите, на Северна Македония. Съответното решение е взето в утринните часове на деня на държавното съвещание в София, на което македонският министър на опазването на здравето Венко Филипче направи послание. Това оповестява скопското електронно издание „ Република “, представено от организация " Фокус ".

С това решение имунизациите против COVID-19 ще дойдат у нас по същото време, в което ще ги получат и други държави-членки на Европейския съюз. България, като член на Европейски Съюз, имаше привилегията да договаря непосредствено с редица производители. „ Благодарение на този другарски акт, с това подаяние, ще стартираме скоро процеса на имунизация и ще улесним достъпа до ваксини, тъй че да можем да имунизираме 60 до 70% от популацията “, уточни той.

Според информацията от здравните управляващи в Република България първо в София ще бъде доставена имунизацията на Pfizer, по-късно на Moderna, и най-сетне – на Astra Zeneka, написа Филипче в обществената мрежа Facebook. Освен подаяние от Република България, на Северна Македония ще бъдат предоставени и ваксини посредством механизма на Ковакс. Европейският съюз е дал 400 милиона ваксини за държави-членки и спомагателни 100 милиона за страни отвън Европейски Съюз. Досега Полша и Гърция предлагаха този тип помощ на югозападната ни съседка. Северна Македония договаря с производителите за директна доставка на ваксини и от тях, написа още Филипче.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР